Apr 22, 2012

You're The Best I Ever Had

Alhamdulillah..di saat aku sgt2 memerlukan sokongan moral, he always there for me.. Sometimes aku boleh handle my own feelings alone..but sometimes aku rasa sgt down dan macam takleh nak terima kenyataan.. Yeappp..kenyataan yg skrg aku masih belum ada baby lg..still takde rezeki untuk menimang cahaya mata..

Aku selalu +ve kan diri dan sedaya upaya cuba utk memujuk diri agar tidak menyalahkan takdir.  Aku tahu Allah dah tentukan nasib diri aku dan suami sejak dari azali tp nama lagi manusia kan, terkadang tu mmg aku rasa sedikit down, sedih, geram dan macam2 lagi lah.. 

Yang jadi mangsa hubby aku la sbb aku akan attack dia dengan berbagai reason kenapa kitorang susah nak dpt baby.. Topik yang wajib aku sentuh adalah sebab dia keje offshore jauh di lautan sana and me alone at our home town..!! Ya Allah, kejamnye aku kerana mempersoalkan tempat cari makan hubby aku dan aku sgt pasti dia lagi stress..

Lepas je aku datang bulan baru ni, aku takde la frust sgt tp aku frust sbb tak boleh terus berTTC.. planning nak buat IUI juga tergantung mcm tu je..mcm mana nak buat dah si suami takde..Huhu, tensen..!! Suppose hubby ada time fertile April ni tp ada problem plak kat kapal dia, so kena extend.. Time tu la aku mengamuk dan marah2 hubby aku (actually i didn't mean to do that)..

So Sweet :-)
Dengan tenang dan sabar hubby aku SMS aku (klau gaduh kitorang takleh ckp fon).. Kata2 hubby buat aku terus cool, sedih dan rasa nak peluk dia tang tu jugak (klau la dia ada depan aku..!!)
" Allah taknak bagi rezeki lagi..blum smpai waktu, kalau Allah nak bagi sekelip mata pun dapat, tawakal kepada Allah, mungkin lepas ni ada rezeki, sabar ok...setiap yg berlaku ada hikmahnya, Allah nak menguji kita, Insya-Allah sampai waktunya..kita kena yakin dgn Allah.." Huwaaa...

Moral of the story, aku kena lebih berhati-hati dgn kata2 aku agar tidak lagi mengguris hati dan perasaan hubby aku..Aku kena lebih bersabar dan tanak lagi stress (boleh ke..?) dan kena lebih redha..Insya-Allah..

Semoga Allah menguatkan semangat aku dan hubby, memakbulkan doa-doa kami dan tak lupa juga doa-doa kawan2 TTC sume :-)

Jom mari berdoa :

" Tuhanku, berikanlah kepadaku dari sisiMu zuriat (keturunan) yang baik, sesungguhnya Engkau Tuhan yang sangat mendengar doa" (Surah Al-Imran 3:38)

Apr 2, 2012

Phuket Calling

Kali ni nak post psl cuti2 pegi Phuket akhir Feb ari tu..tak sempat2 nak update, hehe..dah ade time free sket bleh la mengarang..bukan ape, sbg tatapan hari2 mendatang..cewahhh..kenangan dan memori terindah la katekan..hahaha..

Kitorang berlepas dari LCCT 25 Feb flight pagi gileee 6.55 a.m, sampai sana 7.20 a.m (waktu sana)..Thailand kan lewat sejam dari kita :-)

Sampai je kat sana terus carik cab utk ke hotel dan kebetulan ada 1 agent tu ade buat promotion.. Kitorang terus booking cruise utk 1 day tour ke Maya Bay,  Khai Island dan juga Phi Phi Island utk keesokan harinya.  Amik package dengan Friendship Tour..so taxi kitorang utk ke hotel FOC..!!

Hehe, kalau nak ikutkan mau jugak dalam RM80 dari Airport ke Hotel (lbh kurang 45 minit perjalanan) Package tu RM300 utk 2 orang.. Kire ok la sbb 1 day tour include lunch atas cruise + also free taxi service from airport to hotel :-)
DAY 1

Sampai hotel dalam 9.30 a.m, kitorang stay kat The Front Hotel, Patong.. Very2 near to the beach, maybe dalam 50 meter je kot..sukeee sgt, view sgt2 cantik..we can see the beach straight form our room. Credit to Agoda..booking online je, nasib baik hotel ok sebijik cam yg diiklankan :-)  Check in pun awal gile..pkul 10 a.m dah boleh masuk bilik..yeayyy.. tak macam kebiasaan hotel yg check in time pkul 2 p.m..
View from our hotel..Awesome..!!

Rest kat bilik jap then kitorang kuar merendek.  Sewa motor RM30 sehari (tak masuk petrol), so boleh la nak ukur jalan kat Patong tu :-) Ape lagi deretan kedai sepanjang pantai tu jadi sasaran, just nak carik baju, seluar pantai dan jugak slipper je. Takde la shopping sgt pun sbb yang ade byk baju2 mat saleh, maklum la pantai kan.. Not to forget souvenirs to my family and frens.  Fridge magnet satu kemestian..!! Hehe..
Jom..sape nak ikut..?
Acara makan2 pulak, lunch kat Restoran Masakan Middle-East (lupe la plak nama restoran tu).  Sebab nak cari yang halal so redah jugak la restoran tu, maklum la 1st time sampai sana :-)  Dinner plak dah pandai cari kedai makan..baru la jumpe Tomyam Seafood yang kaw..!! puas ati la dinner malam tu, burrppp..kenyang..
DAY 2

Van dari Friendship Tour datang jemput kitorang pkul 8 a.m sharp..hehe..teruja betul nak gi pulau2 yang sebelum ni hanya dgr dan tgk kat web dan magazine je.. Then kitorang di bawa ke port utk naik cruise..wahhh..excited giler kami berdua, dlm hati takut jugak mabuk laut tp alhamdulillah takde pape.

1st destination kami dibawa ke Khai Island.. Cantik sgt2.. cuaca tak yah citer la..panas terik you..!! pakai sunblock pun mcm tak pakai, sunburn jugak..maklumlah tuan empunye badan mmg dah berkulit tan :-) Hubby mandi kejap, aku plak main air takat pinggang je..huhu.. air laut sgt jernih, nampak ikan2 kecik.. sungguh indah ciptaan Yang Maha Esa..


2nd destination, menuju ke Maya Bay @ James Bond Island.. Kat sini lagi cantik..!! Tanak story panjang2 la, boleh tgk gambar2 kat bawah ni :-)



  

The last destination, heading to Phi Phi Island.. Benti jap window shopping kat sana, tak beli papepun sbb panas sgt, huhu..nak sgt pegi pulau tp tak tahan panas..hampeh..!!


DAY 3

Last day kat Phuket ni kitorang pusing2 bandar je, lepas check out jam 12 p.m terus lunch then ke Jungceylon Shopping Mall.  Window shopping then tgk movie The Ghost Rider jap sementara tunggu nak ke Airport pkul 6 ptg..  Flight kami ke LCCT 9.15 p.m, delay jugak dalam setengah jam dan selamat sampai lebih kurang jam 11.30 p.m.


Overall, kami happy dengan percutian ala-ala honeymoon ni. Ekceli ni salah satu hadiah sempena ulang tahun ketiga kami. Kepada suamiku, terima kasih tak terhingga ye Abe.  I luv u more than words can ever say :-)