Jun 1, 2012

Travelog BANDUNG

Assalamualaikum wbr...

Walaupun tak berapa ada mood nak mengarang tp digagahi jugak lah, kena selalu rajin2kan diri meng'update' blog kesayangan ni.. Entry kali ni aku nak story psl vacation ke Bandung awal Mei ari tu.

Kami pegi berenam, me and hubby, my beloved parents dan cikgu mat and his wife (kawan mak abah masa pegi haji dulu).  Stay kat sana 4 hari 3 malam, serious tak puas ati sbb pegi kejap je..!! Gggrrr..

DAY 1 (1st May 2012)

Flight ke Bandung pukul 6.25 petang..Aisehhh..mmg dah rugi 1 hari sbb kiranya sampai sana dah malam :-(
Nak buat camne sbb suppose flight kul 3 lebih tp diorang rescheduled balik jadi pkul 6 lebih.  Al-maklumlah sbb tiket booked July last year lagi.. time ada promotion :-)

Sampai sana lebih kurang jam 7.30 mlm (waktu Indon lewat sejam dari Malaysia) terus kami menuju ke Hotel Golden Flower dan dinner kat hotel tu jugak..nak cari restoran time tu susah sket..lg pun tak biasa..

Hotel alhamdulillah sgt2 OK.. Aku booked hotel through Agoda dan ambik bilik deluxe utk lebih keselesaan buat mak dan abah aku.. Ohhh, lupe..percutian kali ni aku sponsor mak dan abah, before this asyik abah je belanja aku (sblum aku kawin la..hehe) termasuk la my 1st honeymoon di Bangkok dulu.. TQ Abah..at least kali ni aku dapat bawak dia mkn angin plak walaupun dekat je :-)



DAY 2 (2nd May 2012)

Yeayyy..semua sungguh semangat oke sbb akan memulakan misi bershopping.. Lagi pun kitorang dah jadik Jutawan Segera gitu :-) Lepas breakfast kat hotel (mknan seyes sgt byk dan best) kitorang menuju ke Pasar Baru Trade Centre, jalan kaki je tak sampai 10 minit pun.. I LIKE..!!

@ hotel lobby, wahhh excitednye aku..
1st impression tgk Pasar Baru, OMG..!! Mmg rambang mata..sampai tak sempat nak round dan tgk sume barang.  Acara beli dan borong mmg rancak..ada barang yg murah tp ada jugak yg termahal..hehe, sket punye pening nak convert duit..hehe..

This is mine :-)
Beli, jangan tak beli...
My Nasi Ayam Penyet TAK Pedas, aku ni pure kelantanese :-)
Ni hubby punye.. lupe dah nama makanan ni..
Lunch pun kat food court atas tu je..mmg dah tak kuar dari Pasar Baru tu dah..kira nak senang kan..Lepas mkn kitorang balik hotel utk solat dan rehat jap sbb kitorang akan ke next destination, Cibaduyut..! (lawak punye nama tempat..hahaha)

Pedagang kaki lima
Hepy Mom and Dad
Kitorang ke Cibaduyut dgn taxi hotel dan tempat tu femes dgn barangan kulit macam beg, jaket dan kasut. Kirenye ni tmpt pengeluar la sbb mostly barangan kulit kat Jakarta tu pun datang dari Cibaduyut ni..still remember how my hubby pronounce Cibaiduyut..heheh..

Aku tak shopping pun kat sini cuma abah and mak ada beli kasut dan hubby beli jaket untuk abang aku.  Selesai shopping, kami ke Restoran Nasi Padang Sederhana untuk dinner. Ada lebih kurang 20 jenis lauk..pingsannn..tp kitorang mkn yg bekenan di hati je lah.. :-)  After mkn sekenyang-kenyangnye terus balik hotel sbb dah penat.. ready for 2moro plak..


Variety of lauk
DAY 3 (3rd May 2012)

Hari ketiga ni kami sewa transport sekali dgn 'pak supir' sbb hari ni nak pegi Factory Outlet kat Jalan Dago and Jalan Riau.. Lepas breakfast terus menuju ke Jalan Dago..First place stop kat Jetset then ke Episode Fashion House, Grande, Blossom and ada lg 1,2 tempat yg aku tak ingat sbb banyakkk gileee FO kat sana sampai aku dan hubby pun dah naik gileee dah :-)





Paling tak tahan hubby la byk gile borong baju.. mengalahkan aku pulak.. Dengan ketidakpuasan hatiku ini,  kami pegi pulak ke Jalan Riau.. Abah dan mak drop aku dan hubby kat situ sbb diorang nak ke Pasar Baru sekali lagi...hehe, kesian jugak dekat Abah sbb dari pagi duk kat FO tu, kat situ mana ada brg yg dia suke, sume baju, baju dan bajuuuu...

Dah capek..relax jap :-)
So, tanpa buang masa yg sgt2 berharga time tu..kitorang ke Heritage, Summit, Rumah Tas (tak best pun kat sini) dan beberapa lagi FO yang tersusun disepanjang Jalan Riau tu.. Mujur gak kat FO sana dah disediakan surau jadi tak la rushing, by the way aku peyed time honeymun di Bandung oke..haha, always like that, ari tu ke Melaka pun cam tu :-)

Then dah petang, Supir datang balik amik kami dan menuju ke Rumah Mode kat Jalan Setiabudi.. My most feveret FO ever..!! Kat Rumah Mode ni la baru aku sakan sket shopping :-)

Dah maghrib plak, terus ke Kartika Sari..world of delicious cheese cakes and brownies..!! sangat2 yummy tau..kat sini pun dah abis beratus-ratus beli cake dan sedikit kerepek.. Beli sbg souvenir kat my sibs dan bawak pegi ofis sket.. Dah alang2 kat sana pun ada restaurat, terus je kitorang dinner kat sana tp without my abah sbb abah dah baik punye relax kat hotel :-)


Tunggu order sampai.. muka lapar ek..
Haaa..ni ada sedikit sad story sbb my abah dan mak cirit-birit kat sana..mmg dah tahap food poisoning la sbb muntah2 dah asyik ke tandas je..Huhu, agaknye masa mkn kat Pasar Baru time lunch kot.. by the way alhamdulillah jugak sbb kena dah last day, so masih sempat jenjalan dan shopping..

Aksi gedik kat hotel roof top
LAST DAY (4th May 2012)


Arrghhh.. tak besnye sbb dah nak balik hari ni.. After breakfast, aku dan hubby masih sempat ke Pasar Baru once again..!! Hehehe, saje je sbb pegi ari tu pun tak sempat round satu bangunan tu..tp mak abah tak ikut, rest kat hotel sbb mak masih tak sihat, kesian sgt :-(

Sempat la jugak aku rembat beberapa helai blouse dan tshirt.. dalam purse masih berbaki ribuan rupiah ye..jadi harus habiskan..hehe..

Balik hotel and then standby nak ke airport pkul 12.00 tghari sbb flight pkul 2.55 petang.  Selamat smpai LCCT lebih kurang jam 6 ptg.. Alhamdulillah kami enjoy dengan trip kali ni walaupun kejap je, nnt ada rezeki boleh datang lagi, Insyallah...

Babai Bandung
For my beloved hubby, TQ for everything.. I luv u so much :-*  

2 comments:

  1. waaaa..bestnyerr dierrrr..intan pi bandung ehh,.take a rest & happy holiday dear!...

    ReplyDelete

TQ for the comment