Dec 26, 2013

Ohh..Baby Cot in the house..

Haishhh..hari tu baby cot / playpen ni nak beli after deliver sebab dalam pantang ni ingat senang nak bf baby, so baby akan tido ngan ibu dia atas katil kelamin je... Tup2 TERbeli jugak..

Hehe, biasela ayah dia yang over excited, klau boleh nanti baby dah kuar nak complete sume barang dah ada..maklumlah 1st time nak jadi parents kan, lame lak tu menunggu anugerah Allah yang 1 ni..

Mula2 mmg saya keberatan nak beli sekarang tapi pikir2 balik, beli je lah lagi pun ada orang ckp klau train awal2 letak baby dlm baby cot, In Shaa Allah dia nak tido dan duk dalam tu..

Actually saya prefer playpen je sebab comel dan cute je design dia tapi suami dan mak berkenan baby cot sebab lebih kukuh. Kitorang beli kaler putih, medium size dan boleh turun naik kan dia punye alas tilam, so boleh letak baby ikut dia punye umur from baby until 2 years.

Eh, eh..dah ada baby ye dalam tu..hehehe
Baby cot ni beli kat Twins Baby kat KB ni je.. Ada promo price beli katil percuma tilam. Set comforter pulak beli kat Manjaku.. Hubby pilih theme doraemon untuk baby dia..hehe, saya okey je :-)

See, dalam baby cot dah ada baby tau.. Dah ada orang yang rasmi la kan..Kesian anak ibu nanti..haha..Ni anak buah , kebetulan diorang blk cuti sekolah.. Saya dan suami tak kesah pun, yg baju pink tu Fia umur 2 tahun setengah, eksen je tdo tuuu..belakon mmg pandai.. Yg sorang lagi Mia baru 4 bulan, cuba letak dia dalam tu, macam best je baring dlm tu ye..

Stroller dan rocker pun hubby kemain lg tengok dalam Instagram dan FB.. Asal ade je post pasal stroller dan rocker, mulalah tag bini dia ni..saya buat derk je sebab ingat nak beli carrier je dulu, pastu baru stroller..Cantek dan stylo betul stroller skrg..!! Bekenan yg ade roda 3 tu tp mahal sangat la pulak..Brand Quinny dan Babyzen Yoyo cantik dan ringan. Sesuai jugak utk bawak gi travel.

Cute giler yang Quinny ni hokey..
Hurmm.. tunggu baby kuar dulu la, duit pun banyak nak guna skrg ni..nak2 ni first baby..serba serbi nak kena beli. Lagipun awal2 ni kitorang takde nak travel ke mana pun, tunggu baby 6 bulan ke atas ok sket :-)

Dec 12, 2013

Kedudukan baby songsang..?

Kandungan dah masuk 32 minggu, syukur tak terhingga sebab berjaya sampai tahap ni dengan kesihatan saya dan baby yang Alhamdulillah ok melainkan rasa penat yang kebanyakkan para ibu hamil akan lalui benda yang sama.

Last scan kat Hospital Pakar Perdana on 9 Dis 2013 membuatkan saya sedikit risau. My baby is in breech position..!! Huhu, before this kalau scan kepala baby mmg menghala ke bawah start from week 19 lagi.. Tup2 dah masuk 32 minggu ni boleh pulak baby pusing kepala ke atas. Doctor bagi masa 3 minggu untuk tengok balik kedudukan baby.. Dup dap dup dap, risau sangat..harap2 baby pusing balik ye sayang..In Shaa Allah ruang yang ada still cukup untuk baby comel ni pusing balik..


Air ketuban, uri dan baby Alhamdulillah ok. Baby skrg dah 2 kg.

Tak tahu la kedudukan baby comel skrg yg mana 1
atau pun melintang macam ni :-(
Doctor pun ada bagitau yg kebiasaannya baby akan pusing balik tapi biasala dalam hati ni asyik pikir bukan2 je, lagi2 ni first time kan, mcm2 la bermain kat kepala ni.. Sekarang ni tengah cuba relax kan diri dan minda, banyak doa dengan Allah, banyak search kat google dan yakin baby akan pusing balik. In Shaa Allah...
Ni contoh doctor yg berpengalaman pusing kedudukan baby dalam rahim.
Doctor ada pesan tak perlu jumpa bidan untuk betulkan kedudukan bayi sebab takut ada effect lain pulak, ye lah bidan mmg mampu untuk betulkan tapi takut ada kebarangkalian tali pusat terbelit or sebagainya. So, to be safe tak perlu la kot. Ingat next week memang nak panggil bidan untuk urut2 bahagian paha dan betis yang lenguh2 ni tapi takut pulak dia cek baby then nak betulkan..huhuhu..

Takpe..relax..relax Intan..sekarang bagi masa untuk baby pusing dengan sendiri, doa banyak2 dan buat exercise cam sujud lama-lama sikit dalam solat tu..

Macam ni..hehehe..


Ape2 pun berserah dan yakin pada Allah.. Semoga Allah permudahkan, ameen3 ya rabb..

Nov 27, 2013

Solat Hajat...bila dah masuk 30 minggu

Assalamualaikum wbr...

Alhamdulillah Majlis Solat Hajat sempena kandunganku yang dah masuk 30 minggu (7 bulan setengah) selamat diadakan pada Jumaat lepas 22 Nov 2013.

Majlis serba sederhana bermula sejurus selesai Solat Jumaat dihadiri lebih kurang 30 orang jemaah surau dan beberapa orang ahli keluarga terdekat.   

Alhamdulillah penuh jugak satu ruang tamu para jemaah solat hajat 
Simple menu untuk para hadirin
Singgang daging, ayam masak merah, daging kerutuk, acar timun,
ikan kering, sambal, kueh ambong dan cream puff
Suamiku :-)
Look at me..tembam..bam..bam..!!
Keesokan harinya, mak panggil bidan untuk tengok2 kan kedudukan perut saya. Bidan tu kitorang panggil Moksu. Dia pegang2 je perut saya dan urut bahagian paha, betis dan juga pinggul. Menurutnya urutan tu untuk melembutkan urat2 lagi pulak ni merupakan anak pertama saya. Kebetulan malam sebelum tu betis saya cramp, so mmg best moksu tu urut tapi sakit tak yah cakap la sebab katanya urat sedang membengkak. Moksu guna minyak kelapa dara yang saya beli set bersalin Tanamera haritu untuk mengurut, best sgt bau dan rase lembut je kulit.. Hehehe..

First time moksu tgk perut saya, dia dah tau baby boy or girl.. Tekaannya same cam doctor cakap, In Shaa Allah :-) Tapi yang tak best, katanya kedudukan baby agak ke bawah sedikit dan maybe saya bersalin awal 2 @ 3 minggu dari due date.. Yang lain-lain sume ok, kepala baby mmg dah menghala ke bawah, Alhamdulillah...

Apapun, saya dan suami berharap agar semuanya dipermudahkan Allah. Makin lama makin berdebar pulak, nak2 lately baby super aktif sampaikan henyot2 perut dan kadang2 rasa sakit. Saya pun confius antara tendangan atau baby mengeras sbb lain macam je bila dah masuk minggu ke-30 ni..huhu.. Doakan saya dan kandungan selamat ye...

Nov 14, 2013

Preparation setakat 7 bulan

Assalamualaikum...

Alhamdulillah kesihatan dah makin ok, last week selsema dan sakit tekak. Walaupun tak serius tapi cukup buat kite tak selesa, dapat MC sehari. Boleh rest2 relax kat umah dan nasib baik 2 minggu ni Kelantan ada banyak cuti termasuk cuti am, cuti peristiwa dan cuti perayaan :-)

Kandungan sekarang Alhamdulillah dah 7 bulan. Serious cepat sgt saya rasa..tinggal lebih kurang 2 bulan lagi lahirlah cahaya mata yang ditunggu-tunggu sejak sekian lama, In Shaa Allah dan semoga semua berjalan lancar.

Barang baby 90% dah ready, sume keperluan basic dah beli cuma tinggal pampers (duk tgh survey brand ape plg elok utk newborn) dan jugak baby crib / playpen. Tapi crib ni rasanya nak beli after deliver sbb awal2 tdo ngan baby, senang nak breastfeed. Stroller and baby rocker pulak mmg nak beli after deliver sebab awal2 ni mmg tak jenjalan kemana pun, so stroller bukan satu kemestian masa dlm pantang..begitu juga baby rocker. Walker pulak tak masuk dalam list sebab ramai ckp tak elok guna walker utk tumbesaran baby. Actually terpulang kepada ibubapa jugak kan :-)

Haaa kau..dah siap2 letak dalam almari gitu..
Actually, tu gambar masa belum basuh lagi baju2 baby tu.. Semalam dah setel basuh sume baju, seluar, rompers, mitten and booties, towel, bedung dan barut baby :-)

Ni plak serba sedikit keperluan baby..
Ni ada senarai untuk newborn setelah ambik panduan dan rujukan dari magazine dan juga blog-blog berkaitan. Rase cam dah cukup kot, sebab ramai pesan baby cepat besar..kalau baju tu tak perlu beli byk utk newborn. Ni pun saya beli yang newborn dan jugak size 3-6 months sebab depends on brand jugak. Sesetengah brand tu utk newborn pun mcm dah besar :-)

Checklist keperluan for our newborn :
  • Baju lengan panjang  ~ 10 helai 
  • Baju lengan pendek ~ 3 helai
  • Seluar panjang ~ 11 helai
  • Seluar pendek ~ 2 helai
  • Rompers ~ 2 helai
  • Baby Tights ~ 2 helai
  • Mitten + Booties ~ 9 pasang
  • Topi ~ 3
  • Barut ~ 8
  • Bib ~ 2
  • Towel ~ 2 helai
  • Towel muka kecik ~ 5 helai
  • Kain Bedung ~ 5 helai
  • Wet Tissue
  • Nail Clipper
  • Berus botol susu
  • Botol susu
  • Brush + hair comb
  • Nasal aspirator + Ear syringe set
  • Toiletries (set mandian beli yg travel set sbb takut kulit baby tak sesuai)
  • Beg baby
  • Krim ruam lampin 
  • Nappy Liner
  • Pampers / Diapers 
  • Baby Cot 
  • Baby bottle drying rack (optional)
  • Cecair pencuci pakaian baby (optional)
Botol susu standby beli yang kecik punye cukup utk 5 oz.
In case klau baby tanak breastfeed or susu tak kuar.
Beli brand Tommee Tippee sbb ramai mommy ckp ok disebabkan putingnya seakan-akan puting ori ibu.
Me in 6 months ++ preggy, perut sgt kecik hokey :-)
Suami yg excited pilih baju utk baby, hehe..
Jamu mata dan survey playpen / crib utk baby
Checklist untuk ibu selepas bersalin / dalam pantang :
  • Set bersalin ~ ( √ ) Beli Set Bersalin Tanamera, baca testimony ramai yg suggest dan ckp set ni elok as my previous entry Klik Sini
  • Breast pump ~ ( √ ) try guna yang kakak je dulu ok ke tak
  • Kain batik / sarung ~ ( √ ) amik yang mak punye jer 
  • Tungku ~  ( √ ) dah ada 2 yg turun temurun
  • Maternity pad ~ ( √ ) 
  • Nursing pad ~ ( √ ) 
  • Disposable underwear ~ ( √ ) kat hospital nanti guna yg disposable je senang
  • Beg hospital ~ ( √ ) 
  • Nursing bra  ~ ( √ ) 
  • Baju blouse (butang depan) ~ senang nak breastfeed  ~ ( √ ) 
  • Stoking  ~ ( √ ) 
  • Minyak urut / panas  ~ ( √ ) 
  • Toiletries + penjagaan diri di hospital  ~ ( √ ) 
* last updated 16 Jan 2014 at 37 weeks *

Agak cepat jugak settle kan barang baby dan diri sendiri sebab sekarang masih larat nak jenjalan shopping walaupun kekadang mmg rasa mengah dan penat berdiri lame2.. dan jugak sementara hubby masih tak naik job. Yelah tu, padahal diri sendirik yg excited...hehe.. nurse pun ade pesan kena prepare awal2 jugak in case terbersalin awal ke, tak ke naya..huhu.. tapi harap2 baby kuar bila cukup waktu la ye... In Shaa Allah :-)

Oct 28, 2013

Tanamera PostNatal Care Set

Uiksss..over ke..? 

Rase cam over plak sbb dah beli Set Bersalin.. Hekhek, padahal baru 6 bulan 2 minggu..Poyo nye raseee..

Dah sampai pun :-)
Huhu..sebenarnya memang takde niat pun nak beli lagi set-set bersalin ni.. Tapi haritu ada TERRRpandang satu iklan kat fb pasal Set Bersalin Tanamera ni..

Tengok dan baca testimony mcm best je lagipun ada limited time promo. Harga asal RM360, promo jadi RM330. Klau ikutkan takde la byk sgt less tp entahla dah jatuh cinta kot dgn testimony yang di buat, esp kelebihan VCO dia tu.

Menurut pengguna, penggunaan VCO Tanamera ni dapat mengelakkan koyakan ketika bersalin atau sesetengah tu koyakan yang minima sahaja. Kalau ditakdirkan kena caeser tu nak buat camne kan tp harap2 dpt bersalin normal. In Shaa Allah.. Ape lagi, bgtau kat hubby then dapat green light so ON je lah..
Consists of 11 items
Set Bersalin ni termasuklah :
1. Virgin Coconut Oil (VCO)
2. Brown Formulation Body Soap
3. Boreh Body Scrub
4. Herbal Bath
5. Herbal Massage Oil
6. Feminine Herbal Wash
7. Calming Herbal Blend Paste (Pilis)
8. Firming Paste (Tapel)
9. Herbal Tea
10. Bengkung
11. Lavender Floral Water

Sebelum bersalin pun ibu hamil boleh gunakan 4 items seperti Herbal Massage Oil (utk urut bahagian2 yg lenguh esp betis dan pinggang), Brown Formulation Body Soap (sabun ni boleh digunakan untuk mengurangkan / menghilangkan kesan gelap kat celah2 badan ni, paham2 la kat mane yek dan jugak boleh hilangkan sel2 kulit mati sebab sabun ni ala2 scrub). Ibu hamil jugak boleh menggunakan VCO bermula minggu ke-30 kehamilan. VCO ni boleh sapu dekat bahagian 'perenium' (sila gugel utk info lanjut, hehe) agar bahagian tu lembut dan mudah terbuka sepenuhnya ketika proses bersalin. Then bermula minggu ke-37, para ibu boleh mula minum VCO tu hingga saat melahirkan. Dan satu lagi Lavender Floral Water kiranya mcm facial mist la.. Sembur kat muka untuk mendapatkan kesegaran segera..! 

Actually 11 items tu termasuk bengkung jugak tapi saya exchange bengkung dengan VCO. So, saya dapat 2 botol VCO..hehe, bengkung nanti nak pakai yang Premium Beautiful tu je, siap dgn Infra-Red lagi kan..

Nanti kandungan dah masuk 8 bulan, ingat nak beli set bersalin khas untuk kesihatan dalaman pulak macam kapsul2 untuk pulihkan dalaman sebab roughly Set Bersalin Tanamera ni lebih kepada kesihatan fizikal atau luaran je. Sape2 ada pengalaman atau nak suggest mana yang bagus boleh la share :-)

Oct 27, 2013

Hubby's Birthday

21 Okt 2013 genap umur hubby yang ke 31.. Dah 31 ke..? Ha ah..rase baru je bercintan cintun hari tu zaman muda mudi.. Hekhekhek.. Dah lumrah alam kan, yang muda pasti tua, yang hidup pasti mati.. So, gunakan masa yang ada di dunia ni sebaik mungkin ke jalan yang diredhai Allah.. 

First celebration ngan Abah dan Mak.. Kitorang berempat pegi makan kat Juara Ikan Bakar di Kubang Kerian. Abah beria nak belanja menantu dia makan2.. TQ so much Abah and Mak jugak. Alhamdulillah kenyang sangat2 :-) Makan kat sini sangat best, sape2 yang datang Kelantan esp kat KB boleh la try makan kat sini, malam tu kitorang order Ketam Sweet Sour, Sotong Celup Tepung dan Ikan Siakap 3 Rasa. Cukup la kan untuk 4 orang makan. Yang penting sume fresh, nyummm..




Second celebration kitorang celebrate berdua. Kali ni i treat him kat Cerana Coffee House di Hotel Perdana. Last minute punye decision nak dinner kat sana, nasib baik makanan ok dan sedap.

Superdelicious Red Velvet and Rainbow Cheese Cake cuppies
Chicken Chop for me
Black Pepper Lamb Chop for him
Giant Ais Kacang,
makan 5 orang baru abes kot
Overall, Alhamdulillah tahun ni dapat jugak celebrate sesame.. Kebetulan jugak hubby pun tak naik job lagi :-)

Oct 23, 2013

Kisah mild anemia dan minum air gula

Mild Anemia atau anemia ringan biasa terjadi di kalangan ibu hamil. Sepertimana yang saya alami sekarang, setiap kali checkup kat Klinik Kesihatan (KK) paras hb saya semakin menurun, lagi2 dah masuk Trimester kedua ni... 1st checkup masa 6 weeks Hb 11.9, latest checkup masa 25 weeks Hb 9.4. Huhu, walaupun dalam kategori anemia ringan tapi doctor dan nurse kat KK Kota Bharu ni pandang permasalahan ni agak serius :-)

Berikut antara komplikasi dan akibat jika seseorang ibu hamil mengalami anemia dan masalah kekurangan zat besi (saya ambil info dr google) :
  • Lebih berisiko untuk bersalin awal dan melahirkan bayi pramatang.
  • Bayi tidak mendapat bekalan oksigen yang secukupnya.
  • Pertumbuhan dan perkembangan bayi mungkin terbantut.
  • Meningkatkan risiko si ibu untuk mengalami masalah praeklampsia (peningkatan darah ketika hamil).
  • Lebih mudah untuk mengalami jangkitan semasa dan selepas bersalin.
* Mintak2 dijauhkan lah dari komplikasi di atas *

Doctor dan nurse sarankan agar makan makanan yang mengandungi kandungan zat besi yang tinggi. Vitamin dan pemakanan yang saya dah amalkan adalah :
  • Jus Delima Gulsan
  • Iberet Folic 500
  • Makan hati lembu, daging merah, jambu batu.. Tembikai + kerang + kekacang pulak jarang2 saya makan.
  • Madu + Kurma (setiap pagi)

Punnnn paras hb saya tak stabil, turun naik dan tak sampai paras normal iaitu 11. Padahal saya dah amik Iberet Folic 500 yang mmg dah tinggi dosage dia.. Hehe, andaian saya adalah sebab saya amik caffeine kot.. TAPI.. bukan lah everyday tau, selang sehari saya akan minum nescafe atau tea pada sebelah pagi waktu breakfast. Hehe.. tp dah selang 2,3 jam baru saya makan vitamin and rasanya takde kaitan kan, still vitamin tu boleh diserap sebaik mungkin sebab dah ada gap masa :-)

Akibatnya, last checkup masa 25 weeks (21/10/13) saya kena ambik 3 botol darah sebab doc nak check takut ada masalah lain. Rasa nak pengsan hokehhh..!! Dah la kena suntikan kancing gigi kat bahu on the same day, mmg tak prepare mental and fizikal kena inject dan amik darah sebanyak tu time tu.. Mau saya tak gabra, dan2 pening and nak pitam.. Saya mmg sangat takut dengan JARUM..!! 

Seminggu sebelum tu 14/10/13 saya diwajibkan untuk minum air gula disebabkan faktor umur kot walaupun berat badan tak naik mendadak dan tiada sejarah kencing manis dikalangan ahli keluarga. Kesan amik darah dikedua-dua lengan masih lagi berbekas lebam kebiruan sebab haritu nurse tak jumpe cari uratku..Huhuhu.. Seminggu kemudian kena lagi cucuk utk amik 3 botol darah, lengan ni macam kena gigit dracula dah kot.. Hurmmmm... sabar je lah, duk pujuk hati demi si kecik tersayang dalam rahim ni :-)

Haaa...lupelak, masa jumpa doc haritu dia ada suggest saya makan Shaklee sebab dia pun agent Shaklee.. hehe, tp dia jual yg trial pack utk patient dia try. Dia bungkus pack kecik2 cukup utk 2 minggu. Doc tu bagi saya VITALEA dan B-Complex (RM35 both). Saya pun try je lah, kot2 makan Shaklee ni paras hb naik :-)



Papepun, next appointment lagi 2 weeks dan harapannya result sume ok dan paras hb will be back to normal, In Shaa Allah..

Sep 30, 2013

Craving for SCONES

Alahai..nape la semenjak 2 menjak ni teringin sangat nak makan scones.. 

Mengidam plak scones yang kat Cameron Highland tu okeyyy, taruk jem strawberry yang fresh gituuu.. Makan plak panas-panas di dalam kedinginan udara Cameron... Arghhh tak tahan.. (over..!!)


Nak pegi Cameron sekarang mmg tak la jawabnye sebab SAY NO TO TRAVEL kan, jarak KB ke Cameron memakan masa lebih kurang 4 jam stgah.. agak jauh dengan condition saya sekarang ni, plus jalan yang berbukit-bukau and bersimpang siur..huhu..

Pagi td try suggest kat hubby, walaupun dalam hati mmg dah agak dia takan setuju punye..haha.. Dia tak menghalang cuma ayat dalam whatsApp dia tu memberikan seribu satu makna "try la tanya mak", "jauh jugak tu", "tak yah amik risiko la"... Hehe, dalam kelembutannye penuh makna dan saya cukup paham.. Last2 dia suggest nak bawak saya stay kat Tok Aman Bali Beach Resort je, paling jauh saya boleh pegi adalah kat situ, lebih kurang 40km from KB, ahaaaiii... Agaknye kesian kot sebab saya masih tak paham bahasa nak jugak jenjalan, walaupun aktiviti cuti-cuti cinta kami terpaksa dihentikan sejurus sahaja saya disahkan hamil. Mak pun pernah perli yang dah 4 tahun asyik honeymoon je, cukup la tu, haha..


Berbalik pada cerita SCONES itu, kat KB ni takde lagi kot yang jual scones. Last sekali saya makan di Sweet Chat kat Setia City Mall, heavennnnye time tu dpt menikmati scones..! Tu pun last year la..

Tengahari td dah google resepi dan duk belek2 takde la susah sgt, hehe..tak tau la jadi ke tak.. Try je lah buat, mane tau sedap dari kat Cameron Highland tu kan..! En. suami jugak nak try buat dan katenye beli je cream puff and taruk inti jem strawbery, boleh gituuu..?? (buat lawak la pulak) 

Okeyh, nanti dah try buat kite story kat sini ye..jadi ke tak jadi.. SCONES oh SCONES...

Sep 22, 2013

Tiket burn lagi ke...??

Salam sayang semua..

Tension, tension, tension den...
Mane tidaknye, on 28 Sept suppose ke Kota Kinabalu (KK) ngan mak abah, kakak-kakakku dan anak sedara..
Tapi dalam dilema la pulak kan, nak pegi ke tanak pegi, boleh pegi ke tak boleh...???

Klau tanya tuan empunye badan, mmg la nak pegi.. tiket booked awal Januari lagi tau..
Time tu promo RM55 sehala utk sorang ke KK, so dgn tamak halobanya dah booked untuk 8 adults dan 2 kids..
Cilok dr Google.. Ya Allah, I love the view
Memang la kan booked tiket awal-awal ni ade baik buruknye, yg baik dpt rege murah sket then yg tak best silap2 haribulan burn..hehe, akhir tahun lepas dah burn tiket ke Jakarta sebab time tu rasenye hubby kena naik job, melayang la jugak dekat RM700 lebih plus tiket KL -Jakarta, KL-KB sumenye 2 hala :-)

Kali ni nampak gayanya camtu lah, burn lagi skali..huhu, sedih bukan ape sbb mmg suke sgt travel ngan family ni.. Mak dah lama teringin ke KK, hurmmm takpelah nasib baik kakak2ku ade leh bwk mak abah jenjalan sana..

Sebab musabab saya confius nak pegi ke tak atau dengan lebih tepat lagi BOLEH pegi ke TAK BOLEH adalah kerana i'm pregnant..! It sounds like errr so what..? Memang secara umumnya takde masalah ibu mengandung naik flight kan, tapi for certain case like me, naik flight boleh menimbulkan komplikasi walaupun saya rasa saya sekarang berada di dalam fasa paling selamat iaitu di dalam Trimester Kedua.

Being pregnant again for the second time membuatkan saya satu family sangat berjaga-jaga dalam segala aspek. Mane tidaknya, keguguran pada akhir Mac lalu ramai yang membuat andaian bahawa saya keguguran disebabkan saya naik flight ketika ke Bali pertengahan Mac lalu..! Susah nak terangkan pada semua pihak, klau ikutkan waktu penerbangan tersebut, saya belum lagi hamil.. Ketika tu saya baru 3 minggu lepas period.. Saya cuma beranggapan tiada rezeki kami dan doctor sendiri mengesahkan mmg baby tak develop start from early stage. Lagipun ramai yang naik flight waktu early pregnancy tp ok je, kwn sy sendiri ada ke Korea dan beliau sendiri tak sedar yang dia sedang hamil waktu tu (maybe dlm 5-6 weeks pregnancy) dan kandungan selamat, kini telah 7 bulan hamil :-) Yelah, rezeki masing-masing kan..

My 21 weeks pregnancy, Alhamdulillah
Jadi untuk ke KK walaupun saya rasa saya cukup fit dan kandungan telah kuat namun ramai yang menasihatkan agar tidak menaiki pesawat, huhuhu.. Saya rasa saya ok je sebab ke KK takde la lama sangat, makan masa lbh kurang 2 jam setengah je.. Demi memuaskan hati semua pihak dan demi kandungan tersayang ini juga saya membuat keputusan utk tidak ikut serta family trip kali ni (walaupun dlm hati saya nak sangattttt pegiiiii...)

In Shaa Allah kalau ade rezeki lagi pada masa2 akan datang, boleh pegi lagi.. In Shaa Allah boleh bawak baby sekali kan.. (tengah pujuk hati lettewww, hehehe) Papepun kesihatan diri dan baby paling penting buat masa sekarang, tabahlah wahai hati..nak2 pulak tengok mak abah baek punye packing beg nak ke sana, huwaaaaa...

Sep 8, 2013

19 weeks, Alhamdulillah...

Assalamualaikum wbr...

Alhamdulillah hari ahad nan indah.. kat Kelantan hari ni keje, kengkawan yang lain mst best cuti weekend ngan family and hubby masing2 kan.. Bulan Syawal dah abis dah, so open house pun rasenye dah takde kot. Kat office last day hari khamis hari tu, grand jugak la dgn kehadiran tetamu VVIP dan ada live band :-) 

Mengenai progress kehamilan pula, Alhamdulillah sume berjalan lancar setakat ni. Kandungan dah masuk 19 minggu, dah nak masuk 5 bulan pun, syukur...
19 weeks of pregnancy
Selera makan saya bertambah dan setakat ni berat badan saya dah bertambah 2.5kg lebih kurang. Tak tau la normal ke tak, hehe takpelah yg penting takde pape masalah dan setiap kali scan, size baby mst lebih dr sepatutnya.. Contoh last scan semalam 7 Sept at 19 weeks tp size baby dah mcm 20 weeks 3 days, doctor ckp baby agak besar dah 330gram. Suppose baru 200 gram ++ 

Tu pun sy ada skip amik vitamin sbb time breakfast sy gemar minum minuman berkafein, so kena jarakkan masa time nak mkn vitamin sebab takut kurang berkesan plak. Tapi klau dah time tengahari mmg saya akan lupe terus nak mkn, hehe tu yg adakalanya ter'skip' mkn vitamin :-) Susu pun mmg langsung saya tak minum, rasanya bulan2 pertama je mnum susu tu pun on off.. Huhu tp baby Alhamdulillah membesar dgn jayanya. Doc nak scan plak next month dan harap takde la baby terlebih laju dr progress sebab takut gak ada effect kemudian hari. Tapi perut maintain kecik lg, still bleh pakai baju kurung pegi keje cuma dah takleh pasang cangkuk, haha..kene zip je lah ye :-)

My all time favourite, arghhh tak ley tahan..!!
Monthly checkup kat KKIA plak so far ok la cuma BP sy turun dari 11.9 ke 10.7.  Takde la byk kan, tu pun sbb sy stop amik iron tablet masa puasa haritu disebabkan sembelit. Then skrg dah continuos makan. Nurse kata ok lg sebab baru sekali turun bwh 11 tp doc dah refer saya jumpa dietician..!! Huhu..macam kes berat je kan..dah la masa dia set tarikh utk jumpa dietician tu dia refer BP sy yang lama, kirenye result 2 minggu sblm tu, bg saya ianya tak relevant langsung..!!

Apapun sy tetap bersyukur kerana setakat ni Allah permudahkan kehamilan saya. Saya dan suami tak putus2 berdoa agar kehamilan kali ni selamat hingga akhirnya dan dipermudahkan. In Shaa Allah...

Aug 25, 2013

Cerciter Syawal 1434H

Selamat Hari Raya buat semua...Ceewahhh, ok lg kan sbb hari ni baru 18 Syawal..Raya kan sebulan..hehe, hope entry ni tak basi lagi :-)

Serious rasa tak puas lagi beraya, nak je ku undurkan balik masa sebab waktu2 berharga dengan keluarga sangat2 bermakna dalam diari kehidupan ni.

Sekarang suasana kembali sunyi, lepas je seminggu raya keadaan kembali back to normal. Tiada lagi riuh rendah suara adik-beradik dan anak-anak buahku, walaupun pada hakikatnya raya kali ni cuma ada kakakku yg no.3 dan 4 serta adik bongsu. Tu pun sebab diorang turn beraya di Kelantan. Abang sulung turn beraya di Kedah manakala kakak kedua turn beraya di Johor. Sume adik-beradikku bertemu jodoh dengan 'orang luar' atau dengan kata lain bukan org senegeri.. Cuma saya je kahwin dengan orang satu negeri, Alhamdulillah :-) So, mmg tiap2 tahun akan beraya di Kelantan..

Okay, berbalik pd cerita raye.. meh belek gambar yg tak seberapa ni.. yang penting ada sesuatu utk dipapar dan dicoretkan dlm blog kesayangan ni.. Yiiihaaa..!!
Menu 1st Syawal
Rendang Daging, Lontong dan Lemang
Tak lupe juga Ketupat dan Nasi Impit
Also the 'tapai'
Antara tetamu terawal
Nape tu Abah..? Hehe..
Selesai sembahyang raya, bermula acara makan-makan, salam-salam dan bergambar.. Huk, huk walaupun tak cukup korum tp kami still excited + hepy, hiphiphooreyyy.. Alhamdulillah..

Salam Aidilfitri dari kami :-)

Bz posing je kejenye
Tema merahnye mak ngah tahun ni
Mak Abah with anak bongsu



It's my turn..! Maafkan syg ye abe :-(

Just 3 of us dari 6 beradik
Cinta Hati Dunia Akhirat
My beloved sister and BIL, Kak Eli and Abg Dan
Selesai sesi berposing, cam biasa balik kampung Mak kat Bachok.

Raya kedua dan ketiga kitorang just tunggu tetamu datang umah, biasanya saudara-mara dan kengkawan plak datang beraya dan kekadang sampai la raya keempat dan kelima. Raya kedua mak masak Soto then raya ketiga Mee Kari. Raya ketiga kakakku yg no.3 dah balik raya Kelantan memandangkan kampung hubby dia kat Terengganu, so boleh la dia bergilir sebab tak jauh sgt kan :-)

Menu 2 Syawal, Soto..!!
Moist Choc Cake
Amboi cam pengantin baru mak ngan abah.. Sweet..!
Kak Ida's family :-)


Kebetulan pada 12 Ogos merupakan Hari Ulangtahun Perkahwinan Mak Abah yang ke 47 tahun.. 47 tahun..?? Ye, seakan tak percaya begitu lama masa yang diharungi oleh Mak Abah dari dulu hingga kini. Dan saya mmg tabik spring 'toingggg' kat mak abah sebab berjaya dengan izin Allah sampai ke tahap sekarang ni. Alhamdulillah, syukur3.. Satu masa yang cukup lama saya rasakan..

So, kitorang amik kesempatan buat simple celebration. Lagipun yang ada cuma family Kak Ida je, yang lain dah balik ke ibu kota..huhu.. 


See, romantic kan :-)
Harith kacau daun Tok Ayah ngan Nenek ye...
Alhamdulillah, Syawal tahun ini membawa makna tersendiri buat kami suami isteri secara peribadi. Masa ni usia kandungan saya dah masuk 15 minggu (3 bulan 3 minggu). Tiada yang lebih gembira dengan adanya si kecil di dalam rahim ini. Masa masih lagi panjang dan kami tidak putus2 berdoa dan berharap agar Allah memberi peluang kepada kami untuk menjadi ibu dan bapa terbaik buat anak kami. In Shaa Allah :-)

Tak lupe buat keluarga, sahabat handai dan teman2 alam maya yang sentiasa mendoakan kesejahteraan diri dan kandungan ini, hanya Allah mampu membalas semuanya. Saya juga senantiasa mendoakan agar kalian sentiasa diberkati Allah dan semoga impian yang satu itu tercapai. Jgn sedey2 tau, masa yang ditunggu itu akan tiba dengan izin Allah, ameen, ameen ameen ya rabb..