Jan 30, 2012

Home Made

Entry makan2 ye kawan2..dah lame buat tp nak upload tu ambik masa sket..mcm byk sgt keje mengalahkan kaum ibu kan.. hehe..

Hari tu Intan ada buat Pie Sardin dan juga Apam Polkadot.  Pie sardin tu sangat2 senang cara nak membuatnya, kulit plak guna yg segera jugak.  Sebab tu la suke dan rajin nak buat, hehe..

Apam polkadot tu pulak buat masa hubby nak pegi job ari tu..dapat jugak dia bawak bekal, sampai la jugak kuih apam aku ke negara orang :-)  Hubby jugak tolong decorate apam tu ikut suke die..takpela yg penting rasa tetap sama dan yummyyy...

Pie sardin..kembang semacam je, makan 1 pun dah kenyang..hehe
Our apam..perfectly done by us :-)

Jan 29, 2012

CNY 2012

Actually citer dah nak basi tp sebok gak nak story psl cuti CNY 2012 last week. Hehe..Alang2 cuti pun agak lama so abah request nak pegi Cameron Highland.. Abah sukeeee sgt tempat2 sejuk ni, so bawak la abah n mak stay kat sana 2 mlm.

Kami 4 beranak dari KB (tak termasuk hubby aku ye) dan family abg aku 5 beranak dari KL.  Kakak2ku yg lain tak turut serta sbb masing2 dah ada plan dan urusan keluarga yang perlu dibereskan.

Tea time kat Multicrops plantation
1st night kami 4 beranak stay kat Parkland Hotel, Brinchang.  Betul2 depan food court, kira ok la sbb sgt2 dekat.  Kami dari KB bertolak hari jumaat lagi, so takde la jammed sbb org tak start cuti CNY lagi.
Kat Cameron ni paling best tak lain tak bukan adalah kat Big Red Strawberry Farm (BRSF)..!! Mmg aku gile kat sini esp bab makan2 yg sume berasaskan strawberry, ekceli ni dah 3rd time aku pegi dan BRSF mmg aku tak penah missed oke.  How i luv the strawbery so much..!!

Strawberry Sundae, Strawberry Cheese Cake, Strawberry Muffin, Strawberry Ice Cream Pancake and Srawberry Waffle Ice Cream
Mak suke muffin strawberry tu, freshly baked..


Abg E's Family
Ececee..naik buai tu..

2nd day hari sabtu family abg aku sampai then kitorang stay kat Crown Imperial Court di Brinchang jugak.  Berhadapan je ngan pasar malam.  Sgt2 strategik oke..i like..Then kitorang pegi MARDI, Cameron Valley Tea,  Kea Farm, BRSF lagi dan lagi..hehe..but not to be missed Pasar Malam :-)

1 of the 3 bedrooms..2 queen size bed
Hall yg sgt cosy..gile cantik apartment ni..!
Morning view from our balcony..very breathtaking..
Overall kami hepy dgn percutian ni.. Byk gak mak borong sayur, rasanya stok utk 2 minggu kot..gerammm sume nak beli kan.. Abah plak hepy sangat..katanya nak pegi lagi next time..ok, no prob abah, Insyallah kita akan sampai sana lagi :-)

Jan 23, 2012

Semangat tu penting..!! :-)

Salam sayang sume...

Entry kali ni saje je nak story tentang produk2 yg aku dah makan @ dgn lebih tepat baru try sket jer.  Hehe.. Biaselah tgk je produk mcm sume nak beli tp makannye idak.  Setakat ini aku baru cuba Juice Honeymoon, Fertilaid dan juga Serbuk Debunga Kurma.

Tp sume tu mkn on off, mkn dlm 2, 3 hari then skip plak berminggu-minggu.  Huhu..Mane la nak tau berkesan ke tak klau mcm ni cara makannye.

Bukan malas nak makan tapi mcm Fertilaid tu aku makan time hubby ada je, hari tu sempat makan dlm seminggu then suami plak kena pegi job, so aku stop la.  Macam takde guna je makan sbb tak boleh nampak kesannye.  Ermm..tu la masalah plg besar bagi aku sekarang.  Hubby selalu takde nak2 time aku fertile. Macam skrg, dah kuar pun 'Egg White' tp huhu..sedih sgt..

Syukur alhamdulillah peyed sgt2 regular, cukup je 28 hari terus je muncul dan langsung tak berikan harapan palsu..hehe, kononnya nak berimagine klau2 peyed tak dtg mana tau lekat..haha, padahal sah2 time fertile last month hubby takde..kelakar plak rasa sbb aku mmg suke berimaginasi :-)

For the time being, ni la produk yg aku dah cuba

Fertilaid for women and men pastu thermometer utk cek suhu BBT
Fertilaid for women and men tu stok utk sebulan, ada 90 kapsul.  Dekat2 hubby balik dr job nnt ingat nak sambung makan balik, Insyallah kalau ade rezeki.  Period next month plak boleh la start amik suhu badan secara konsisten.


Juice Honeymoon..shedappp..
Jus honeymoon ni rasa dia sedap mcm mkn Prune Innershine tu.  Tp time peyed tak digalakkan minum.  Ni pun kdg2 klau ingat minum, on off jugak..hampehhh..

Serbuk Debunga Kurma dari Mekah, makan ngan Madu Asli
Serbuk debunga kurma ni seingat aku baru 2 kali makan.  1st time makan ngan air suam, rasa dia sgt fail..terus aku jadik tak semangat nak makan.  2nd time makan ngan madu, better la sket tp tak jugak aku continuosly makan.  Ada satu lagi buah kurma kering yang boss aku bagi masa dia pegi haji ari tu, tp kena blend bagai, aku tak start mkn pun lg..By the way thanx sbb prihatin dlm diam :-)

Kdg2 teringin gak try Biodex tp mostly testimony diorg mst pasal peyed tak regular, obesiti dan PCOS.  Alhamdulillah aku tak tergolong dalam golongan itu melainkan rahim aku yg 'RU'..

Gynae cuma sarankan aku ikut hubby pegi offshore @ buat IVF..  Haha, nak tergelak plak dgr suggestion yg 1st tu.. yg 2nd plak kena tngu hubby aku cuti dlm 2, 3 bulan (tp bile ye..?) nak try timing yg betul tp klau tak jalan jugak, kita ikhtiar cara IVF..maybe..ohhh, tu lg memerlukan masa yg panjang utk kitorang ikut step2 IVF..bukan senang nak senang..papepun, tanak menyemakkan kepala pkir psl tu lg..yg penting skrg tngu hubby balik a month from now :-)

Jan 14, 2012

Ohhh..soal anak lagi..

Saat dan ketika ini aku rasa terkesan dgn soalan kwn lama aku..yeap, kwn lama sewaktu zaman skolah tp kitorang takde la rapat sgt pun tambahan dia tu laki.. Lama gile kitorang lost contact, tup2 chat ngan aku kat FB tanya psl anak.
Jgn silap paham oke, SERIOUSLY aku langsung tak marah bila org tanya psl anak..cuma aku geram dan sedih IF ada yg tanya pastu nak kondem2 aku dan hubby..tolong lah oke, tolong phm hati, perasaan dan situasi aku di kala ini..

Kawan : Salam..brapa org dah anak? (Wowww..bertahun tak jumpe then tnya soalan cepumas ni)
Aku : Salam..takde rezki lg..masih menunggu :-)
Kawan : Haa..dah brapa bulan? (Dgn gaya terkejut gamaknye, huhu)
Aku : Bulan apenye, dah nak masuk 3 tahun..ape nak buat sume keje Tuhan..dah ikhtiar pun.. (terus je aku bg jwpan yg agak complete)
Kawan : Ooo..takpe takde rezki lg (mcm nada besalah je..agaknyela..haha)
Aku : Tu la takde rezki lg..ko dah brapa org anak?
Kawan : Haa..bln 4 ni Insyallah..
Aku : Ooo..yeke, Insyallah sume selamat..tak balik kg ke, lama dah tak jumpa..
Kawan : Haa..lame.. (FULL STOP)

Aik..tngu punye tngu dah takde dah..maknenye tegur aku dlm FB semata-mata nak tau tu jelah..mmg siot la..tu yg buat aku geram sbenanye..Bukan mamat ni sorang je, ada jugak kwn pompuan yg penah tanya aku through FB then bila aku dah jawab terus terdiam seribu bahasa..

Pelik btol la aku..sungguh bz body okeh..itu bukan prihatin namanye wahai kawan.  Saat aku dalam keadaan sedih dan tertekan ni (disebabkan sikap masyarakat sekeliling) tiada yg mengerti perasaan aku melainkan suami, family dan juga some of my bes frens.  Walau apapun, aku tahu Allah itu maha adil dan maha penyayang.  Dia sedang menguji aku dan suami ketika ini.  Ya Allah, Engkau kuatkanlah semangat hambaMu ini.  I'm trying to be positive as much as i can sbb aku pasti Allah dah aturkan yg terbaik buat aku dan suami.


Aku pasti sinar itu akan datang jua, Insyallah :-) I BELIEVE IN ALLAH..

Jan 9, 2012

Aku Yang Menurut Arahan

Nasib badan...aku hanya menjalankan tugas selaku PA Boss atau dgn kata lainnya seorang secretary.  Aku mmg akan jadi amanah dan jujur sebaik mungkin.  Ya, aku mmg berpegang teguh pada amanah orang dan juga menepati janji kerana itu mmg sikap semulajadi aku tambahan pulak aku seorang PA..


Tapi malangnya sesetengah orang tak paham dan beranggapan aku ni tanak share apa2 good even bad news ngan diorang.  Pleasssseeee la, korang mmg tak paham..!! aku nak cakap pun susahla... But since sume org office aku dah tau aku leh la letak conversation antara aku ngan boss pagi td (lebih kurang mcm ni lah dialog tu ek) :

Boss : Intan tau tak saya dapat jadi Timb. Pengurus Besar.  Tp tak official lagi, kena dpt kelulusan dari Menteri dulu.
Aku : Ooo..yeke, tahniah boss :-)  Sy pun baru tau jugak ni.
Boss : Jgn bgtau orang lain lg ye, sbb takde hitam putih lagi.  Sume staff BPP tak tau lg.  Cuma Intan tlg sediakan nota serah tugas saya, maybe awal bulan Feb kalau jadi la..
Aku :  Nnt dapat boss baru la sy pasni..Hehe, ok bos..sy takan bgtau org lain.

That's it...FULL STOP..aku tanak berita tu sampai dr mulut aku sebab walaupun benda tu mcm dah konfem tp bos aku dah pesan camtu so aku ikut jelah.  Tup2 lepas je masuk ofis after bekfes dah bising 1 office bos dapat jawatan baru.  

Dan ada la yg bertanyakan aku nape tak bagitau bos dapat post baru la..itu la..ini la..  Ohhh..oke..aku hanya menjalankan perintah supaya mengunci mulut lg pun ni bukan kali pertama bos mintak aku simpan rahsia.  Apa yg penting berita tu orang lain yg sampaikan and not me.  Cuma tolong faham dengan tugas aku, itu aje..sekian, terima kasih :-)

Jan 3, 2012

Hoping for a miracle, Insyallah...

Salam sayang sume.. Today merupakan 2nd day kita di tahun 2012.  Wishlist tahun baru mmg aku tak sediakan pun sebab aku mmg tak penah tetapkan ape azam aku di tahun baru.  Hehe, lg pun biasanye nak jadi yang lebih baik la kan.  Rasenye sume og mcm tu.  Impian mmg ada dan yang paling2 aku harapkan agar Allah memakbulkan doa-doa aku dan suami untuk menimang cahaya mata.  Tu yang paling utama buat masa sekarang, kirenye macam wishlist jugak la kan.  Insya-Allah kalau Tuhan dah tentukan rezeki kami tahun ini, alhamdullilah...namun kalau belum bukan masanya lagi, kami berdua harus redha dengan ketentuan itu.  Allah telah aturkan yang terbaik buat hambaNya, Insya-Allah.


Aku dan suami mmg selalu positifkan diri agar kami tak menyalahkan takdir.  Seriously, kalau ada kengkawan aku @ hubby aku yg dapat baby kami merupakan salah seorang yg paling gembira dengan berita itu dan tak sabar untuk merasa detik itu jugak.  Million thanx to my hubby, Mr Ruzzahairieirkwan yang terlalu banyak memberi sokongan dan kata2 semangat.  

Bercerita pasal pregnancy ni, aku dan hubby mendapat rawatan seawal mungkin iaitu selepas genap setahun kami kawen.  Kami berdua berpuas hati sebab dah menjalani pemeriksaan kesuburan oleh doktor pakar, menjalani minor operation untuk mengetahui status tiub aku dan semua jawapan adalah memuaskan melainkan kedudukan rahim aku yang dikatakan 'Retroverted Uterus'.  Tapi menurut Dr. Shah Reza itu bukanlah faktor mengapa aku masih tak pegnen, ada je 'RU' yg pegnen :-)  Macam yang aku cakap tu sume kuasa Allah.  Kaedah rawatan tradisional pun kami dah buat cuma masih belum rasi kot, bak kata ore kelate...

So, di tahun baru ni harapannya agar lebih baik dari tahun2 lepas.  Nak jadi seorang muslim, isteri dan anak solehah juga seorang pekerja yang lebih gigih bekerja.  Hehe, no more malas2 nak gi keje (part ni mcm takleh kotakan je, ari ni pun dah stat malas nak gi keje..haha) tp trust me, dah sampai ofis my mood will automatically shift menjadi orang yg rajin buat keje oke..!!

Jan 2, 2012

It's Time For Year End Holiday..!!

Assalamualaikum sume.. Kejap je kan pejam celik pejam celik dah nak masuk tahun baru 2012.  Ekceli entry ni dah lama dah tulis tp tak post je sbb mcm takde mood nak mengarang, lg pun kebizian melanda diri di akhir2 tahun mcm ni. Huhu...

Entry kali ni bercerita pasal Year End Holiday (YEHHHH...suke..)  Kebetulan hubby aku baru turun job dan dengar kabarnye this time cuti dia kejap je maybe dlm 2 minggu so last minute punye decision kami akhirnya bercuti ke Melaka.



Kali ni kami pilih Melaka sbb aku dah lama tak kesana.  Rasenye last pegi dulu dalam 5 tahun lps kot, tu pun tak stay sana cuma singgah je klau tak silap aku laaa.  Masa skolah rendah dulu pun abah penah bawak kitorang ke sana, singgah kejap on the way balik dari Singapore.  Sempat la abah bawak kami ke Taman Mini Malaysia Ayer Keroh dan A'Famosa.  Ohhh, how i miss the moment so much..!!  Hubby plak excited sbb Melaka ni merupakan tempat dia menimba ilmu dulu sehinggalah menjadi insan bekerjaya seperti sekarang, Alhamdulillah :-)
Besttt naik beca berhias
Okeyh, actually aku takde nak citer ape pun sebab percutian kali ni biase2 je sbb kami pun stay sana 2 malam je then 1 malam kat Cherating.  Pegi Cherating pun last minute decision jugak, hehe.. yang penting kami dapat spend our quality time together.  For my beloved hubby, thanx for bringing me there :-* 

Ni ada beberapa gambar yang kami snap kat sana sbg salah satu koleksi berharga kami...


Kat Cherating Residence Inn
View from our room balcony