Oct 8, 2014

Baby Gears Review

Assalamualaikum...

Alhamdulillah...Umar Luqman dah 8 bulan

Kali ni nak cerciter dan buat review sket pasal Umar punye Baby Gear. Maybe useful untuk parents or mommy and daddy to be buat pilihan. Kita go through 1 by 1 okey.

1. QUINNY ZAPP XTRA 2.0

For me stroller is a must have item especially for parents kaki jalan, kaki shopping dan yang seangkatan dengannya... Sambil shopping or jenjalan tu boleh letak baby dengan aman dan selesa dalam tu tak kira la stroller mahal or tak, fungsinya sama je.. takdelah kita kena dukung baby je kan, baby nak tido pon sonang :-)

Umar punye first stroller is Quinny Zapp Xtra 2.0, actually ibu dia fall in luv dah lama kat stroller ni. Tapi masa tu takde baby lagi so hold la dulu impian tu yek. First mmg rasa mahalnya stroller ni tapi sbb dah bekenan sgt tutup mata je lah, lagipun beli online kat Instagram dapat la murah sket dari retail price. 

I choose black color
Look, boleh facing parents.. Haa ni la hubby n my mom :-)
Quinny Zapp Xtra 2.0 ni compact, handling best dan Umar pun selesa duk dalam tu. Boleh recline sampai jadi flat, suitable for newborn until toddler. Seat dia juga boleh facing parents dan juga facing public. Letak dalam bonet kete juga tak mkn space yg banyak.  Cuma dia agak berat lebih kurang 9kg dan bepeluh jugak la aku nak angkat turun naik bonet kete.

Guna lebih kurang 2 bulan je then aku let go kat member sebab nak beli stroller baru untuk Umar.

BUT the best part of Quinny Zapp Xtra 2.0 ni is dia boleh recline sampai flat dan boleh facing parents :-)

RETAIL PRICE : RM2200
ONLINE PRICE : RM1650 (tak ke jimat tuuu..hehe)

2.  NUNA PEPP


Is the best stroller so far..!! Suke sgt ngan Nuna Pepp walaupun dari segi fizikal dia nampak agak lebar. Handling best giler, to fold and unfold jugak mmg tak rumit langsung. Sedikit ringan dari Quinny Zapp Xtra 2.0 iaitu lebih kurang 8 kg.

Kalau lipat dia akan jd nipis tapi lebar so akan mkn byk space jugak dlm kereta unless kete korang jenis yg bonet besar or guna MPV. Kalau travel quite usefull sbb kita just tarik dia punya handle ala-ala macam luggage bag gitu.. So, tak perlu nak angkat bagai.

Nuna Pepp juga boleh guna dari newborn sampai 25 kg klau tak silap. Cuma dia tak boleh facing parents macam Quinny Zapp Xtra 2.0. Tu je bezanya dan tu tak de masalah bagi aku.


Overall aku mmg suka Nuna Pepp dan Umar juga selesa dan best tdo guna Nuna Pepp.

RETAIL PRICE : RM1399
ONLINE PRICE : RM1199

BABYZEN YOYO

Perfect for traveller, super lightweight and compact. Ni memang kelebihan Babyzen Yoyo.

Aku baru je belikan Umar Babyzen Yoyo sebab cadang nak travel awal november nanti. Tapi tak dapat nak bagi full review sbb baru guna 2 kali dalam mall. Setakat ni aku rasa tak best sangat melainkan dia ringan dan compact, tu je.. Huhu sebabnya Umar tak berapa suka naik yoyo ni, tension makkk, nsb baik la ada reason nak travel kan, klau tak rugi jek.. So, yoyo kitorang guna bila nak travel je sebab ringan. Selebihnya aku still bawak Nuna Pepp if nak kemana-mana.

Lagi satu Umar skrg suka naik troli jer klau shopping barang dapur, haha..letak dlm tu abes cerita tp kalau nak tdo of course la kena ada stroller sbb Umar sampai je mall most of the time akan tdoZzzz..

Seat tak boleh fully recline, suitable for 6 months ++
Haaa tdo jugak, so stroller mmg kena ada walaupun nnt dah sedar dari tdo dia minta di dukung, oh umarrr:-)

But based on review parents kat luar sana mmg diorang puas hati dengan yoyo ni cuma bagi aku la yoyo biasa2 aje maybe sbb baru sangat guna, so boleh google lagi yek. Mostly setuju yoyo is perfect for traveller.

RETAIL PRICE : not sure
ONLINE PRICE : RM1590 (toddler set 6m+)


ERGO BABY CARRIER

Ergo Original Baby Carrier in Night Sky
Actually jarang guna baby carrier ni tapi standby jugak la sebab Umar suka sgt orang dukung dia, dengan berat yang dah hampir 10 kg mmg lenguh jugak la nak berdukung lama2, so aku decide beli Ergo Baby Carrier ni.

Honestly aku tak penah lagi pakai, heeee selalunya suami yang guna in case Umar dah boring dalam stroller. tapi tgk dari luaran mmg Ergo ni sangat selesa hokey. Made from high quality material, can carry 3 different positions, machine washable, ada safety certification dan boleh carry up to 20kg.

Klau korang google pun Ergo is the best baby carrier selain Boba. But be extra careful sebab banyak sgt yang jual fake punye esp klau beli online. So kalau tgk yang harga seratus lebih tu confirm yang fake. Jangan gadaikan nyawa anak anda sebab belum tentu terjamin selamat or tak yang fake tu.

IMPORTANT...!!!
Refer gambar kat atas tu, betapa pentingnya gunakan baby carrier yang selamat dan selesa utk anak kita. So, sebelum beli make sure survey dan buat research sket ye, boleh google dan ni sume penting tau..!! Kalau yg beli kat kedai tu boleh try dulu.

RETAIL PRICE : RM499
ONLINE PRICE : RM399 

SWEET CHERRY WALKER

Walaupun penggunaan walker tidak digalakkan dan diharamkan di sesetengah negara tapi aku beli jugak (Abah yg belanja :-) Sebabnya..?? Time aku keje and hubby offshore, aku akan tinggalkan Umar kat mak dan abah. Umar pulak mmg tanak duk sorang2 even nak main2 pun kita kena selalu ada dekat dia, klau dah boring kena dukung la dia, so aku kesian sgt kat mak dan abah yang dah menjangkau umur 70an, so aku beli la walker bagi memudahkan urusan harian mak abah.

Nampak hepy je kan, poyo je anak ibu..hehe
Walker ni multi function,
boleh jugak dijadikan rocker sebab kaki dia boleh dilipat
Tapiiii Umar tanak duk dalam tu, hehe.. paling lama bertahan 10 minit je kot lps tu menjerit minta diangkat. So, walker sangat jarang digunakan :-)

Beli kat Manjaku Kota Bharu dengan harga RM180 (after disc) klau online maybe ada banyak lagi pilihan brand seperti Fisher Price dll.


LITTLE BEAN FOOD PROCESSOR

Bila Umar dah mencapai umur 6 bulan, semangat la kan nak bagi dia makan, nak suap itu, nak suap ini... Maka aku belilah food processor ni, hehe, kununnya senang nak puat puree untuk Umar..ngeh3..



Food processor ni boleh blends, steam cooks, chops, heat and defrost. Memudahkan kita nak prepare solid foor utk baby, nak reheat ke, nak steam ke sume dah tersedia dalam 1 alat ni. Ada jugak brand lain macam Baby Bullet yang super cute dan brand top macam Beaba tu, sume ada fungsi masing2 so rajin2 kan diri tanya incik google :-) Moomies out there boleh buat perbandingan dari segi fungsi dan harga.

Tapi aku sedikit frust sebab Umar tanak makan sgt, huhu..tetiba perasaan excited menurun tau, last2 aku banyak beli Farley Rusks dan Heinz Instant Puree je. Tu pun perasa Parsnip, Carrot and Sweet Potato yang dia suke, perasa lain dua kali suap dah kuarkan balik. Home made bubur nasi campur carrot and kentang pun dia tak brapa suke, kena paksa jugak makan. Tapi Alhamduillah Umar tetap membesar dengan jayanya, hehehe..

Little Bean Food Processor ni aku beli masa promo kat Twins Baby Kota Bharu RM159.90. Retail price RM200++

Rasanya setakat ni je lah yang dapat share ngan parents out there yang tgh survey2 baby gears for their babies / childs. Alah membeli memakai ye dok..?

Assalamualaikum, jumpe lg di lain siaran :-)

Sep 21, 2014

Alahai Umar dah kena Chicken Pox..??

Di usia menginjak 8 bulan, Umar dah kena Chicken Pox.. Huhu kesian anak ibu ye, tapi tulah kata orang chicken pox ni akan kena jugak sorang sekali seumur hidup kan...


Pada mulanya tak tahu yang Umar ni kena chicken pox atau pun ore kelate cakap 'Bertih'.. Cuti Sekolah hari tu kitorang ada buat Family Day kat Bukit Gambang Waterpark, sewa homestay kat sana 3 hari 2 malam..

Everything went smoothly Alhamdulillah, sampailah dah balik rumah pun sume ok, cume keesokan harinya aku perasan ada biji merah agak besar kat dahi belah kiri Umar. I thought mst kena gigit ngan semut kot sebab besar jugak kesannya klau nyamuk mmg mustahil.

Kat klinik dengan nenek
Belek2 kat kepala Masya-Allah..!! Dah banyak kat kepala Umarrr, nerves dah ibu ni, biji ape la kat kepala Umar niii.. Malam tu terus ke Pakar Kulit, tanak ke klinik biasa kononnya aku sangkakan ni mesti mandi kat Waterpark tu air kotor... Doc pun cam confident ckp 'haaa ni kudis, mandi kat waterpark air kotor tarak tukar itu air" deng...arghhh..

Balik tu malam tu jugak kemain la ibu sapu ngan ubat.. pagi esok dah nampak kat muka mula dah naik bintik2 merah.. Okay, ni dah bukan kudis dah ni.. Mak abah cakap ni bertih kot ni.. What..??? Kesian umar baby lagi tp dah naik chicken pox, huwaaaa...

Paling banyak naik kat kepala dan muka, kat badan ada la sket..kat tangan and kaki ada tp tak banyak pun, entahlaaa..orang tua2 ckp dia akan kuar abis sampai tapak kaki baru betul2 akan recover.. Kat muka dan badan Umar pun dah kering.
Haaa ko...dah pandai panjat, baru 7 bulan nak oiii
Alhamdulillah Umar langsung tak merengek walaupun chicken pox.. Umar tak yah cakap la aktif yg amatttt, mau pingsan ibu...hehe.. Demam pun tak kuat, tu pun waktu tdo malam je dan dia as usual tak berjaga malam melainkan nak susu..

Semoga anak ibu cepat sembuh ye nak, doa2kan anak ibu ni agar cepat sembuh ye aunty2 cayang :-)

Aug 6, 2014

Aqiqah dan Majlis Kesyukuran Umar Luqman

Alhamdulillah Majlis Aqiqah dan Kesyukuran Umar dah selesai. Kitorang buat on raya ke 3, kebetulan adik beradik, sanak saudara dan kenalan masih lagi ade kat KB so ramai yang dapat hadir.
Kad Jemputan kite buat sendiri je :-)
Majlis bermula jam 11.30 pagi dan berakhir lebih kurang jam 6.30 petang. Terima kasih kepada yang sudi meluangkan masa hadir memeriahkan majlis.

Tapi ada jugak yang tak sempat hadir, biasalah time raya mmg jalan jammed sangat nak-nak kalau menghala ke KB, ada jugak tak sempat hadir sebab ada jemputan majlis kawin dan sebagainya. Apapun syukur semua berjalan lancar dan majlis memang meriah, Alhamdulillah....


Simple decoration, saje letak baby cot untuk photo2 kat sini.. Buat dengan Cantik Gallery and Bridal.. padahal simpel je pun, nampak sangat aku yang tak kreatif..hahaha..

Kami bertiga Alhamdulillah, Syukur Ya Allah :-)
Dessert Table - pulut kuning, pulut bakar, tepung pelita, apam polkadot,
whoopie pie, aneka biskut raya dan kerepek
2 ekor kambing selamat di golek :-)
Package catering hari tu amik dengan Bil Hanaa, menu yang disediakan :
1) Nasi putih
2) Nasi minyak
3) Ayam masak merah
4) Ikan bilis 
5) Acar timun
6) Sambal
7) Air minuman
8) Tembikai

Gulai daging dan daging singgang pulak upah orang masak sebab suami nazar lembu seekor. Aku sendiri tak tahu yang dia bernazar. Lepas Umar lahir, baru dia cakap yang dia bernazar seekor lembu, so kitorang upah orang masak.

Kambing pulak 2 ekor kami buat kambing golek, mmg tu yang paling jadi tumpuan..hehe, cepat je orang serbu :-)


Ni doorgift.. Aku suke gile la dgn doorgift ni..mmg dari dulu lagi pasang impian nak bagi doorgift cute2 camni kat tetamu, Alhamdulillah tercapai gak hasrat mak.. Dalam tu aku letak gula2 pastu ada jugak doorgift kotak bulat untuk hadirin juge. Tapi sayangggg tak sempat snap gambar, duk kalut2 haritu mmg lupe nak snap.
With Hannah and Harith, anak sedara
Antara kenalan yang hadir
My kakak
Umar pun Alhamdulillah tak meragam, sempat tdo 2 kali dalam baby cot, 2 kali dalam buai.. Orang tak kenal pun boleh dukung dia..hehe..tp bila petang dia dah penat, mengamuk la sikit awe donde tu..

Aku pulak lepas tu kesihatan kurang mengizinkan, tak terlayan tetamu yang hadir lepas tu. Maaf sangat2 apa yang terkurang tu ye. Terima kasih tak terhingga di atas kehadiran dan juga yang bagi Umar banyakkkk duit raya, Alhamdulillah rezeki anak ibu :-)

Aug 4, 2014

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum... Selamat Hari Raya buat rakan blogger dan readers kat luar sana...

Harini dah 8 Syawal, kejapnyeee tak puas lagi raya tapi dah kena start keje...huhu

Raya tahun ni ada suke, duke, meriah, happening, hepy dan jugak sedih..kire balance la kan..

Familia without abang sulung and kakak no.3
Yang paling best dan hepy sebab first time sambut bertiga, klau 4 tahun lepas kami still berdua tapi kali ni Alhamdulillah ada Umar Luqman penyeri raya kami (opsss selain anak2 buah kesayanganku :-)


Rendang ayam dan lontong mak di pagi raya..Fuhhh best..!!

Meriah, happening, memang best sebab time ni la dapat berkumpul reramai tapi abang aku kat Shah Alam tak balik sebab kakak ipar aku bersalin 2 hari before raya so tak dapat balik la kan, nak travel by car mmg tak la.

Nak naik flight ke KB pun sah-sah tiket sold out dan baby kecik mane leh naik flight, so terpaksa rela la beraya di perantauan :-(

On 3 Syawal pulak aku ada buat Majlis Aqiqah dan Kesyukuran Umar Luqman, nnt sambung next entry ye...

Jul 22, 2014

Umar's New Progress

Alhamdulilah anak ibu Umar Luqman dah nak masuk 6 bulan pun... Dah besar anak ibu, rasa cam baru je lahirkan Umar tau..

Umar dah bukan macam baby lagi, tak suke dukung dia ala-ala baby. Letak atas katil pun mesti nak pusing badan nak meniarap lepas tu angkat montot tinggi2.. Nampak gaya cam dah nak merangkak tapi tangan tak kuat lagi. Sekarang asyik undur belakang je..hehehe..


Suara pun makin kuat, marah betul klau orang tak angkat dia nak2 klau dia dah boring duk dalam baby cot. Mainan lama pun dah tak suke, boring gamaknye..hehe, nantilah ibu dan abah beli mainan baru ye nak..

Sekarang Umar tunggu masa nak makan..Cukup 6 bulan boley la start makan solid food. Tak sabar betul abah ngan tok ayah dia nak bg Umar makan. Sume benda yang dia dapat sume nak masuk dalam mulut, beli jugak teether kat Umar tapi dia macam tak puas je geget mendalah tu. Kadang2 kesian tgk air mulut tu menitik sampai basah baju, anak ibu gatal gusi nak tumbuh gigi ye...

Gaya fav time tido..kepala mmg suka teleng camtu :-)
Pola tido Umar pun dah berubah lately. Mentang2lah nak masuk 6 bulan pandai pulak dia tido lambat. Klau dulu Umar memang sangat disiplin. Jam 7 or 8 malam dah start tido. Bangun tak bangun pagi esok la jam 8 pagi. Haaaa skrg dah takde dah, tdo jam 7.30 malam then kul 8 bangun.  Pkul 10 lebih baru tdo pulak... 

Memang tak bergerak la kain baju kat umah aku tu, yang tak berlipat pun sebakul besar, kadang2 pinggan mangkuk di sinki pun suami yang tolong basuh, bulan2 pose ni paham-paham la kan.. Umar pulak time malam la nak bermanja-manja ngan aku, mmg dia nak didukung and kena layan dia je la. Memang malam aku tak sempat buat ape dah nak2 sume orang pegi tarawikh, lps jam 11 aku mmg surrender lagi pulak nak bangun utk sahur pulak.  Huhu anak ku nan sorang ni.. Lain anak lain ragamnye kan tapi papepun syukur sebab Umar membesar tanpa masalah, Alhamdulillah...

Jul 9, 2014

Pray For GAZA

Hati dan perasaan benar-benar diterjah dengan kesedihan yang amat sangat.

Saat kita di sini gembira, happy dengan kedatangan Ramadhan dan Syawal tak lama lagi, tapi mereka-mereka saudara seIslam kita bermandikan darah saban hari.

Paling terkesan sebab mangsa-mangsa adalah bayi, kanak-kanak, wanita dan orang tua.. Ya Allah, Selamatkan Gaza, Selamatkan Islam...


Kita tak mampu menolong mereka..memang tak mampu..!! 

Kita cuma mampu berdoa untuk mereka.. Berdoa tanpa henti.. Jangan pernah lupa nasib mereka saudara seIslam kita di sana..

#prayforgaza #prayforislam #freepalestine #prayforhumanity

Solat Tarawih bersendirian di rumah

Assalamualaikum semua...

Dah masuk 11 Ramadhan pun kite..cepat betul aku rasa Ramadhan tahun ni.. rasa diri ni tak sepenuhnya manfaatkan bulan penuh mulia.. masih banyak yg tak sempat nak buat. Masih byk masa tak di isi dengan amal jariah.

Tambahan pula tahun ni merupakan tahun pertama menyambut Ramadhan dengan permata hati Umar Luqman. 

Masa yg ada terlalu singkat.. Pagi kerja, balik kerja nak bermanja dgn Umar pun aku rasa tak puas. Nak masuk dapur lagi prepare utk juadah berbuka... Kononnye la kannnn..haha masak la sgt...hehe

Syukur sebab duduk ngan mak abah.. So, mak akan masak menu yg berat, selebihnye aku yg buat, paling tidak beli kat PaRam je ye.. Tapi lately mak juge kurang sehat, begitu juga dgn abah...

Aku salute toink2 la kat ibu2 yang boleh bahagikan masa diorg tu, aku ni maybe dlm proses nak blaja lg.. Al-maklum lah dah tua2 ni baru ade anak..hekhekhek.. Alhamdulillah rezeki dari Allah tak boleh jangka.

Kalau last year, acap kali juga ke Masjid solat tarawih berjemaah..masa tu kandungan dlm 3 bulan... Tahun ni aku tetap nak solat tarawih...tapi di rumah je lah.. tak kesah la yg penting buat walaupun hanya Solat Sunat Tarawih, sebab bukan senang nak cari pahala berganda setahun sekali ni kan..

Panjang pulak intro.. Huhu.. Okay, ni sekadar perkongsian.. Sebabnye dulu aku tak pernah nak solat sendiri kat umah, dah ada Baby Umar ni, kena la amik tau macamana nak Solat Tarawih bersendirian kat rumah ni.


NIAT SOLAT TARAWIH :

أ ُصـَــلـِّــى سـُــنـَّـَــة َ الــتـَّـَــرَاو ِيـْــح ِ رَكـْــعـَــتـَــيـْــن ِ لـِــلـَّـَـه تـَــعـَــالـَــى

"Sahaja aku solat sunat tarawih 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"

Bilangan rakaat ikut kemampuan, paling ringkas 8 tarawih dan 3 witir.  Lakukan setiap 2 rakaat 1 salam dan seterusnya.  Witir pula 2 rakaat 1 salam dan witir 1 rakaat 1 salam.

Yang wajib adalah Surah A-Fatihah, surah-surah berikutnya adalah pilihan kita dan ia adalah sunat.

Segala bacaan di luar solat seperti selawat, doa tidak termasuk amalan solat tarawih tetapi hanya selingan antara solat. Tiada larangan untuk berselawat atau berdoa dan ia juga tidak menjejaskan solat tarawih jika ditinggalkan.

NOTA : 

Sekiranya solat bersendirian di rumah, maka bolehlah membaca surah panjang atau ayat Quran sebanyak-banyaknya. Namun sekiranya berjemaah di masjid umum, maka pendapat terpilih mengatakan bacaan imam harusla ringkas yang terdiri  dari 5 atau 6 ayat untuk satu rakaat. 

SOLAT SUNAT WITIR

Solat Sunat Witir adalah salah satu solat sunat yang sangat dituntut untuk dikerjakan.  Hukum solat sunat witir adalah Sunat Muakkad. Jumlah maksima solat witir adalah 11 rakaat (6 salam), sebaik-baiknya 3 rakaat (2 salam) dan sekurang-kurangnya 1 rakaat sahaja.

NIAT SOLAT SUNAT WITIR (2 Rakaat)

أصَلِّي سُنَّةَ الوِتْرِ رَكَعَتَيْنِ لِلهِ تَعالىَ

"Sahaja aku solat sunat witir 2 rakaat kerana Allah Ta'ala"


NIAT SOLAT SUNAT WITIR (1 Rakaat)

أصَلِّي سُنَّةَ الوِتْرِ رَكَعَةً لِلهِ تَعالىَ

"Sahaja aku solat sunat witir 1 rakaat kerana Allah Ta'ala"

ZIKIR SELEPAS SOLAT WITIR

سُبْحَانَ اللَّهُ الْمَلِكِ الْقُدُّوسِ

Dibaca 3 kali sebelum membaca doa solat witir.

"Ya Allah, sesungguhnya aku berlindung dengan keredhaanMu daripada kemurkaanMu dan aku berlindung dengan kemaafanMu daripada balasanMu, dan aku berlindung denganMu seperti pujiMu sendiri ke atas diriMu. Maka segala pujian dan sanjungan sehingga Engkau redhai...

Sangatlah mudah kan, tiada alasan untuk tidak dapat buat solat tarawih disebabkan tidak dapat ke surau / masjid. Dan tiada alasan bagi yang ada anak-anak kecil (oh, mohon diriku sendiri terasa, hukhuk). Boleh buat lepas anak-anak dah tidur. Marilah sama2 berubah ke arah yang lebih baik... In Shaa Allah...

 * Aku pun amik dari website orang jugak ni, sharing is caring... jika ada mana2 yg silap tlg perbetulkan ye *

Jun 29, 2014

Salam Ramadhan

♥ Ahlan WaSahlan Ya Ramadhan ♥

Alhamdulillah bertemu lagi kita di bulan penuh keberkatan Bulan Ramadhan...

Sama-sama kita rebut peluang memperbanyakkan lagi amal ibadah dan semoga kita dikurniakan kesihatan yang baik agar dapat beribadat dgn lebih sempurna... Aminnnn...

May 22, 2014

Umar, Ibu dan Stroller

Sejak ade si kecik Umar ni mmg asyik nak cerciter pasal dia je lah kan. memang lumrah kot..hehe, dolu-dolu bercerita psl TTC..

Alhamdulillah masa kami dah tiba, pada yang masih berusaha jangan pernah putus asa ok sayang2ku.. Allah Maha Mendengar...

Mmg betul la orang cakap klau dah ada baby mmg asyik nak beli barang baby je kan.. Tak bleh tgk barang baby...MESTIIII nak beli jugak..huh, nafsu2..

Awal2 dulu stroller bukan keutamaan, ingat Umar dah nak masuk 6 bulan baru nak beli.

Tapi seawal umur Umar 40 hari aku dah sebok cari stroller.. Hah hamik ko.!! Hahah, alasannya cuti berpantang 90 hari tu kan lama.. So, aku nak la bawak Umar jenjalan umah adik-beradik aku kat KL nun..

Cukup 50 hari aku dah bawak Umar pegi KL tp naik flight la, so takde la lame nak travel dari KB ni..

First beli stroller Quinny Zapp Xtra 2.0 sebab dari dulu lagi memang bekenan stroller ni.. Beli online je melalui ig ni murah sket dari kat kedai.. Okey, mmg puas hati beli sebab Umar mmg nak duk dalam stroller dan pengendalian stroller ni pun best, smooth je tolak dan agak compact jugak. Letak dalam boot kereta mmg tak mkn space melainkan agak berat la for me. 

Time ni kat IKEA..dr tghari sampai ptg haku kat ctu.
Masa ni umar 2 bulan, naseb baik tak merengek penat.
Berat Quinny Zapp ni lebih kurang 9 kg..berpeluh jugak la nak angkut turun naik bonet kete..nak2 aku kan PJJ ngan hubby, so aku la kena angkut lg pulak aku mmg kaki jalan.. weekend je kuar la kejenya even hubby takde..

Umar pulak mmg takde perangai langsung, Alhamdulillah...Tu yang ibu dia kemain lagi bawak dia sana sini sebab tak byk karenah.. Alhamdulillah, anak ibu mmg betul2 memahami :-)

Berbalik pada citer stroller nih, aku ada la pulak bekenan 1 stroller ni pulak.. NUNA PEPP, mmg agak kurang familiar, tp dari kebayakan review yang aku baca, Nuna Pepp ni best jugak.. Harga pun murah sket dari Quinny, pon beli online jugak...

Umar's new ride
 Ape lagik, aku beli la jugak Nuna Pepp ni..Ha..anak ibu dah ada 2 stroller ye, umur baru nak masuk 4 bulan..Hehe.. Tapi Quinny tu aku let go kat member.. Melampau la kan nak guna dua2 sekali.. Nasib hubby tak bising beli yang Nuna ni.. Fuhhh..

For me Nuna Pepp ni mmg best mcm Quinny Zapp Xtra 2.0 jugak.. pengendalian best, berat lebih kurang je, baby Umar nampak selesa je duk dlm tu...

TAPI bezanya Nuna Pepp lagi senang nak fold dan buka. Kalau nak buka tu guna sebelah tangan je boley.. Lagi satu Nuna Pepp tak boleh facing parents tapi Quinny Zapp Xtra tu boleh facing parents :-) So dua2 ada pros n cons.

Haaa..kan best boleh facing parents camni..
Ni hubby and my mom :-)
Quinny Zapp Xtra 2 pulak ada byk step nak fold dan buka.. Jenuh makkk..Walaupun ni yang latest buleh fold skali dia punya seat tp rumit gak la kan.. Aku ni nak express je.

Tapi yang paling ringan dan senang nak travel Babyzan Yoyo or Quinny Yezz la kan.. Memudahkan kita ibu bapak yang suke travel ni tp keselesaan anak agak kurang sebab Yoyo boleh recline stkat 140° je, tegak la jugak baby nak tdo dlm tu..huhu.. Yoyo boley masuk cabin, boleh sangkut kat bahu camtu jer, berat 5.8 kg je uollss..mmg sesuai sgt la nak bwk gi travel :-)
Babyzen Yoyo

Quinny Yezz
Ehhh, tapi nanti2 la dulu, tunggu Umar beshar sket baru nak travel jauh2, pastu baru la ade reason nak beli Babyzen Yoyo.. Hekhek..

(Ni ibu ke anak yang nak naik) Conpius sat..hahaha..

Apr 27, 2014

Pengalaman Bersalin

Assalamualaikum...

Dah cukup 3 bulan pun anakanda Umar Luqman pada 24 April 2014.. Ibu pun dah start keje..

Nak kongsikan pengalaman bersalin kat blog ni lah, pengalaman yang tak mungkin saya lupakan sampai bila-bila.. TQ ALLAH kerana di beri peluang untuk menjadi seorang ibu. Percaturan Mu adalah sebaik-baiknya. ALHAMDULILLAH

24 Januari 2014 (Jumaat) @ 39 weeks

Malam tu dah rasa lain sebab perut kuat sgt bergerak.. Baby kat dalam perut lain mcm gerakannya.. Masuk tido awal sket jam 11 malam (consider awal sbb saya biasa tdo lewat, hehe..)

Nak lelapkan mata agak susah sebab baby banyak buat aksi kot..Suruh hubby pegang and baca ayat2 suci Al-Quran..lastly lena gak tp tak tau la pukul brapa..

3.30 a.m : Bangun utk ke toilet buang air kecil pastu tdo balik.

4.00 a.m : Bangun lagi sbb cam sakit perut nak buang air besar...tapi masuk toilet takde kuar ape pun.. 2,3 kali jugak masuk toilet last2 nampak 1 titisan darah kat dlm mangkuk tandas...Tegezut makkk..!! dah tau tu mst tanda nak beranak.. Cepat2 kejutkan hubby tp time tu saya tak rasa sakit pun.. Bgtau mak nak ke hospital tp mak cakap tunggu subuh dulu. Saya dan hubby dah start gelabah.

7.30 a.m : Ke Hospital Pakar Perdana Kota Bharu, perut ada memulas sket2 kadang2..kontraksi tak tetap.. Di bawa ke labour room dan cek CTG. Dup dap dup dap...dalam hati..eh, dah nak bersalin ke aku ni.. Neves..

Odw ke hospital dah minum air selusuh.. baca ape yg saya hafal sebelum ni.. Doa Nabi Yunus, selawat dan baca ayat2 suci Al-Quran.

10.00 a.m : Doc cek bukaan jalan baru 1 cm. Saya di bawa ke ward sebab doc jangka maybe ptg or malam baru bersalin memandangkan ini anak pertama selalunya bukaan jalan agak lambat (1 jam = 1 cm)

11.00 a.m : Sakit dah macam kerap dan teratur..rasanya selang 10 - 15 minit sakit tu.. Nurse bagi injection tp saya rasa injection langsung tak membantu sebab sakit tetap sama. Cuma kita akan rasa mengantuk, walaupun tak boleh tido lelap sebab sakit tp dapat rest la atas katil tu..

Saya langsung tak berjalan kesana kemari sbb perut ada alat CTG tu. Orang ckp nak mudah bersalin dan cepatkan bukaan kena rajin berjalan. Huh, saya tak terdaya la nak jalan..hehe

1.30 p.m : Nurse cek bukaan jalan dah 4 cm. Terus dibawa ke labour room.. Hubby pulak pegi semayang jumaat.. dalam hati sempat ke tidak ni sbb perut makin sakit.

Masa tu jugak la rasa nak terkencing, tp tahan dulu sbb kononnya nak suruh suami yg pimpin ke toilet.. Tetiba hamik ko..terkencing atas katil..haha..sbb rasa tak tahan cam nak kuar skali ngan baby.. Nurse ckp jgn teran sbb nanti miss V akan membengkak lg susah nak bersalin..

Tapi walaupun tak teran automatically kita akan rasa cam nak teran jugak..tp tahan je lah..huhu.. Nasib baik la nurse ok je aku kencing atas katil..dia siap ckp kalau nak buang air besar skali pun takpe..Hehe..mentang2 la private hosp.. klau gov dah lama kena sound agaknye..

2.30 p.m : Suami sampai dan masuk labour room. Sebelum tu mak yang temankan. Saya ingat2 lupe je sebab nurse bagi gas utk kurangkan sakit dan kita akan jd ngantuk even rasa sakit tu mmg still terasa.. Sakit tu takyah cakap, susah nak describe tp ingat balik best la beranak ni..Hehe, bolehhh..??

3.00 p.m : Get ready nak beranak.. Rasa cam nak push terus je baby tp doc pulak tak sampai2 lg.. Huh, bengang gak memula tu.. Doc tak sangka saya akan deliver secepat itu..

Terdengar nurse call doc bgtau yg patient dah full bukaan and boleh bersalin bila-bila masa je.. Dan ada jugak dgr diorang nak standby doc ganti in case doc wanita yg saya booked tu tak sempat sampai.. Masa tu saya tak pikir ape dah, rasa nak push terus je.. 

Nurse siap cakap kat mak ngan hubby yang rambut baby dah nampak dah.. Means that yg mmg bukaan dah full la kan.. Masa tu rasa excited sgt nak push.

Yang paling saya ingat, saya pegang erat tangan hubby dan tgk dia tak berenti mulut terkumat kamit dan suruh saya terus berselawat ke atas nabi. Baju melayu yang dia pakai kuat saya tarik.

Suami : Mmg macam ni ye sakitnya nak bersalin..?
Nurse : Biasa la tu, jangan sampai terkoyak baju tu dah laaa..hehe..tu pun kira ok, Intan tak berbunyi pun suara dia.. Kalau orang lain lama dah terpekik sakit..

Dalam hati Alhamdulillah, diberi kekuatan oleh Allah..syukur.

Yang bestnye mak dan hubby ada same2 dalam labour room tu. Dua2 bagi semangat dan nurse juga sangat baik dan service mmg tiptop :-)

3.15 p.m : Doc dah sampai.. Ape lg diorang terus suruh saya push dan rasanya 2 kali push baby umar dah selamat dilahirkan.. Memula dgr doc ckp push lg dah nampak dahi baby then saya boleh pulak stop sbb takut nak ambik nafas, alasannya takut baby masuk balik..Semua orang tgk saya time tu..haha..Kelakar lak klau ingat. 

Doc : Intan, awak tahan nafas tu, push! teran!
Mak : Tan..anak tan nak kuar dah ni..

Suami saya stay sebelah saya je, dia awal2 lg cakap tak berani nak tgk saya bersalin...dia mabuk darah..huhu

Okay, sedar diri balik..push lg then kuar la Baby Boy :-)

♥ Umar Luqman ♥ Berat 2.95kg ♥ Panjang 52cm



Alhamdulillah, Allah permudahkan kelahiran Umar Luqman.. Saya tidak menanggung kesakitan yg lama dan bukaan jalan begitu cepat walaupun ini anak pertama. Saya juga tidak memerlukan jahitan yg banyak kerana sedikit sahaja luka. Alhamdulillah...

Sebaik Baby Umar dilahirkan, terus dia diletakkan di atas dada saya..tangisannye sangat comel time tu, Ya Allah..sungguh besar nikmat yang Kau kurniakan..

Hubby terus-terusan mengucup dahi saya..tangisan suami, ibu dan baby cukup membahagiakan ketika itu.. Sejurus selepas tu, abah pulak yang masuk dalam labour room dan menitiskan air mata kegembiraan. Semua orang macam tak percaya yang saya dah selamat melahirkan seorang anak..

5 tahun... Ye 5 tahun kami tunggu Umar Luqman dengan penuh sabar..


♥ TERIMA KASIH ALLAH..ALHAMDULILLAH ♥

Apr 14, 2014

Alhamdulillah..Introducing our little caliph

Assalamualaikum wbr...

Salam sayang rindu yang teramat buat rakan2 blogger yg dikasihi.. Hampir 3 bulan menyepikan diri dari alam blogger ni kerana masa tidak mengizinkan untuk menjenguk blog kesayangan ni...

Dengan kesempatan yg ada ni ingin saya kongsikan di sini bahawa saya telah selamat melahirkan permata hati pertama kami pada 24 Januari 2014 yang lalu. 

Alhamdulillah...Alhamdulillah..Alhamdulillah...

Nama : Umar Luqman
Hari : Jumaat (3.15 ptg)
Berat : 2.95kg


 

Umar sekarang dah 2 bulan lebih..pengalaman melahirkan Umar akan saya ceritakan pada next entry ye..

Jan 8, 2014

Istana Jahar, Kota Bharu

Heee..entry kali ni cerciter time cuti sekolah akhir tahun lepas sbenanye.. Free sket kat opis harini, so buat entry baru la kan walaupun citer dah basi..

Cam biase cuti sekolah je anak2 buah berkampung kat Kelate.. diorang mmg suke balik umah tok ayah and nenek diorang ni, lagi2 sebab bab makan yg best2.. Every morning harus makan nasi berlauk, weekend je saya ngan suami bawak jenjalan kat pantai, ronda2 dan makan2 walaupun kat Kelate ni orang ckp takde tempat menarik pun, takde shopping complex besar2.. tapi ramai je suke datang Kelantan. Ennntahlahhh setiap orang ada pandangan berbeza :-)

Saya apply cuti sehari dan sempat bawak diorang ke Istana Jahar di Bandar KB.. Bawak diorang melawat dan tgk ape yg ade kat dlm tu, biasela budak2 mmg suke tengok benda2 yang diorang tak biasa tengok..

Tapiii..frust dan terkilan jugak sebab saya tak berpeluang bawak pegi muzium dan beberapa lg tempat bersejarah sebab keadaan saya yang tak berapa mengizinkan.. Penat memanjang kebetulan waktu free hanyalah weekend dan hujan non stop musim tengkujuh hari tu.. 

Entrance fee for adult RM2.00 and children below 12 years old RM1.00




Ni tempat melenggang perut orang dolu-dolu..
Biasanya kandungan ibu 7 bulan yg melenggang perut ni..tak pasti la orang2 kampung skrg buat lg ke tak.

Katil / buaian baby DiRaja.. comel: -) 
Tumpang bergambar jugek la..hehe
Lupe plak ni tempat ape.. 
Kemain lagi tuh...
Ni kat muzium senjata 

Mercu tanda Kelantan kat belakang tu :-)