Oct 31, 2011

Musim Tengkujuh

Sekarang dah nak masuk bulan November dan musim tengkujuh di negeri-negeri Pantai Timur sudah pun bermula.  Time ni mood asyik nak tdo dan malas buat keje.  Hehe, yelah nak bgn pagi punya la susah apabila diri diselimuti comforter dan bunyi hujan yg masih lebat dari luar rumah.  Kdg2 tu terbabas jugak sbb en. suami takde nak tlg kejutkan.  Maklumlah aku ni mmg kaki tdo, hehe...


Hot shower plak rosak kot sbb asyik tanak kuar air je so lg la sejuk aku nak mandi, pas ni kena masak air dulu sblm mandi sbb aku ni mmg 'penyejuk' orangnye.  Time hubby ada ari tu takde plak dia buat hal, hampeh...  Tp bila dah mandi and solat tu rasa dah semangat sket nak pegi keje.


Next week Insyallah kita akan menyambut Hari Raya Aidiladha.  Harap2nya hujan tak berpanjangan nanti susah plak nak korban, raya pun jadi kurang meriah dan mmg hakikatnya raya haji tahun ni kurang meriah bg aku sbb hubby terpaksa beraya di lautan.  Sape tak sedih wooo..huhu..dan buat pertama kalinya kami tak beraya bersama sebagai suami isteri.  Namun aku masih bersyukur kerana adanya parents dan family disisi di saat suka duka.  FAMILIES ARE FOREVER :-) 

Oct 30, 2011

Hobby Baru

Semenjak dua menjak ni mood masak makin menjadi-jadi.  Time laki aku ada kat umah ari tu takde la aku rajin mcm ni.  Agaknya time tu aku rasa nak duk 24 jam bwh ketiak dia kot.  Hehe, almaklumlah bkn senang nak duk lama2 mcm ari tu.  Almost 3 month jugak dia tak naik job. 

Macam yg aku janji dalam entry sblm ni yang aku akan cuba jugak buat Cheese Tart and the result is....MARVELOUS..!! Serious :-) Hehe..  Chicken Pie pulak ok cuma agak muak sket sbb inti dia taruk susu cair tp abah aku suke je.

Million thanx to the tuan punye resepi yg mmg baik hati bg resepi yg sgt2 sedap dan tak kedekut ilmu (En. Mat Gebu dan Pn. Azita)  Semoga Allah merahmati dan memurahkan rezeki kalian.  Bermacam jenis resepi yg boleh didapati kat blog diorang tu tp yang paling menarik perhatian sudah semestinya aneka kek dan appertizer.  Bab lauk-pauk tu pintu hati masih belum terbuka luas utk mencuba, baik aku bedal masakan mak aku lg bestttt...  Family aku pun mmg dah sedia maklum yg aku terror bab2 masak yg jenis 'ini', klau jenis 'itu' paham2 la, setakat goreng oke lah :-)

Tanak bebel panjang2, kat bawah ni ada aku snap gmbar Cheese Tart dan Chicken Pie yg aku buat sempena Cuti Deepavali and weekend.  Tadaaaa...

Blueberry Cheese Tart

Chicken Pie (wrap dgn kulit pastry segera..hehe)
Gambar kurang memuaskan sbb camera cap ayam je :-)

Oct 25, 2011

Song Of The Week

Jiwang Mode :-)
Minggu ni merupakan minggu yg menyedihkan lah..  Terasa sgt dgn ketiadaan hubby, walaupun baru nak masuk seminggu dia start keje.  Huhu..and i have to wait another 2 months to meet him again..!! (mengikut perkiraan my hubby la)  Sabar, sabar and sabar.  Aku hanya perlu bersabar dan kuatkan semangat menempuh hari2 mendatang.  "Sayang abe ni kuat, syg perlu kuat semangat..barulah abe akan jadi kuat juga.."  Tulah antara kata2 semangat hubby aku sblum kitorang berpisah ari tu.

Ni aku ada nak post 1 lagu yg sgt3 aku suka.  Lagu ni hubby tujukan khas kepada aku, u're so sweet honey.

LAST NIGHT ON EARTH - Green Day


I text a postcard, sent to you
Did it go through?
Sending all my love to you.
You are the moonlight of my life every night
Giving all my love to you
My beating heart belongs to you
I walked for miles 'til I found you
I'm here to honor you
If I lose everything in the fire
I'm sending all my love to you.

With every breath that I am worth
Here on Earth
I'm sending all my love to you.
So if you dare to second guess
You can rest
Assured that all my love's for you

My beating heart belongs to you
I walked for miles 'til I found you
I'm here to honor you
If I lose everything in the fire
I'm sending all my love to you.

My beating heart belongs to you
I walked for miles 'til I found you
I'm here to honor you
If I lose everything in the fire
Did I ever make it through? 


Oct 20, 2011

Finally I've Made It

Yeayyy..alhamdulillah finally berjaya jugak aku dengan misi membuat Fruit Tart dan Apam Polkadot tu.  Family aku suka sgt and also my hubby yg sempat juga mkn sblm dia naik job.  Puas hati sbb dapat bagi dia rasa jugak hasil air tangan aku :-)

Nak buat tu takde la rumit sgt dan mulai dari sekarang tak perlu lagi nak beli sbb dah boleh buat sendiri. Cuma satu lagi yang belum cuba buat iaitu Cheese Tart.  Tungguuu ye.  Hehe..ni ada sket rupa fruit tart dan apam yang aku buat tu.  Apam tu aku tak berapa reti nak decorate lg cuma dot dot je yg aku reti.  Al-maklum lah my first try tp rasanya sgt2 yummy oke dan aku letak filling blueberry.

Selamat menjamu mata semua, sape2 nak tempah tu dialu-alukan ye..hehe..

Decoration bercorak polkadot & suka-suki decoration 

Fruit tart with fresh fruits topping

Strawberry, peach and grape topping

Oct 18, 2011

It's time to say GooD ByE

Sayu... hati dan perasaan telah mula sedih memandangkan husband akan kembali bekerja setelah hampir 3 bulan 'berehat' di rumah.  Owhhh..lama jugak suamiku 'berehat' ye.  Hehe, dgn kata lain hubby akan mula 'naik job' dengan company baru.  Hopefully his new company will be much more better.  Insya-Allah...

Post kali ni lebih berkisar tentang aku dan suami ye, maklumlah dlm mood sedih mcm ni nak citer psl lain pun dh tak excited.  Buat korang yg masih tak tau, kitorang akan kembali start PJJ plak dah..adooiii..sedihnye :-(  Nak buat mcmana sebab kerjanya mmg mcm tu.  Yang penting rezeki tu halal and we trust each other.  Walaupun jarak yg memisahkan kami tp kasih sayang tetap utuh malah lebih teguh dari hari ke hari.  Bak kata pepatah, sayang anak tangan2kan, sayang isteri tinggal2kan.. (nak sedapkan ati sebenarnye..huhu)
Usia perkahwinan kami dah masuk 2 tahun setengah dan umum mengetahui kami masih belum dikurniakan cahaya mata.  Siapa taknak anak kan tp tu semua kuasa Tuhan dan kita tiada hak untuk mempertikaikan tentang itu.  Dah mmg takde rezeki kami lg buat masa sekarang untuk menimang cahaya mata walaupun kami telah disahkan doktor pakar tiada masalah dan kami telah cuba berikhtiar dan akan terus berusaha kerana Allah tidak suka kepada orang yang berputus asa.

So, kepada sesiapa yang suka memerli dan suka menyakitkan hati aku tu, aku hanya mampu berdiam diri dan berdoa kpd Allah agar menguatkan semangat aku untuk menghadapi semua itu.  Aku tidak mampu untuk terangkan kepada semua orang apa yang terbuku dihati ini.  The most important thing, my husband was very understanding, supporting and loving. Begitu juga dgn family aku yg begitu faham situasi mcm ni.  Seriously, hanya org yg senasib denganku saja tau perasaan ni.

Ehhh, emo la plak aku kali ni.. Haha..okeyh, back to normal.  Citer psl hubby aku, hari ni dia buat Bosiet kat JB then mlm ni naik train ke KB.  Sampai esok pagi then malam plak naik bus ke KL, sampai sana pagi akan terus ke KLIA untuk ke Labuan.  Then ke Singapore and lastly heading to Papua New Guinea.  Berbelit2 and it seems so complicated kan. Hehe..penat la sket mngu ni sbb kesana kemari, maklumla dh lama sgt relax :-)  Job kali ni maybe memakan masa lebih kurang 2 bulan.  Alahai, sabau je lah Intan ye..  Nasib baik la aku stay ngan parents, so aku tak terasa sgt ketiadaan hubby lebih2 lg klau time keje.  Weekend tu terasa la jugak sbb klau tak aku akan selalu dating ngan hubby.  Takpe, kuatkan semangat dan Insya-Allah pengorbanan ini tidak akan sia2.

Lastly, for my beloved hubby, keje baik2 tau.  Jaga solat dan makan minum.  I'm here waiting 4 u and I'm gonna miss u so much :-*

Oct 6, 2011

Cooking Mood

Heee..mcm best je title post kali ni kan..
Urmm..mmg betul semenjak dua menjak ni aku sgt teruja utk buat Fruit Tart, Cheese Tart dan juga Apam Polkadot yg mana sumenye mmg my favourites.  Rupenye pun dh nampak sgt yummy kan...?

Hehe, resepi dh dpt dan brg2 acuan serta bahan2 dah beli cuma tunggu weekend ni je nak buat.  Hopefully menjadi la ye.  Nak kata aku ni seorang yg suka masak tu tidak juga sbb hanya certain2 masakan shj yg aku suka buat @ cuba utk buat dan dari pemerhatianku mostly western food or appetizer yg mencuri tumpuan ku utk mencuba...  Ngeee...Agaknya sbb tak rumit sangat berbanding masakan melayu kot (I mean segala jenis kari, kerutuk, gulai and all that kind of meals) Tp jgn salah faham ye, masakan melayu mmg aku makan cuma nak membuatnye tu kurang mahir..hehehe..

Tak sabar betul nak tngu weekend ni, nak cuba buat dan harap2 resepi tu menjadi.  Nanti dan siap buat boleh la post kat sini sebagai tatapan korang sume.  Ok, tadaaaa...  :-)