May 22, 2014

Umar, Ibu dan Stroller

Sejak ade si kecik Umar ni mmg asyik nak cerciter pasal dia je lah kan. memang lumrah kot..hehe, dolu-dolu bercerita psl TTC..

Alhamdulillah masa kami dah tiba, pada yang masih berusaha jangan pernah putus asa ok sayang2ku.. Allah Maha Mendengar...

Mmg betul la orang cakap klau dah ada baby mmg asyik nak beli barang baby je kan.. Tak bleh tgk barang baby...MESTIIII nak beli jugak..huh, nafsu2..

Awal2 dulu stroller bukan keutamaan, ingat Umar dah nak masuk 6 bulan baru nak beli.

Tapi seawal umur Umar 40 hari aku dah sebok cari stroller.. Hah hamik ko.!! Hahah, alasannya cuti berpantang 90 hari tu kan lama.. So, aku nak la bawak Umar jenjalan umah adik-beradik aku kat KL nun..

Cukup 50 hari aku dah bawak Umar pegi KL tp naik flight la, so takde la lame nak travel dari KB ni..

First beli stroller Quinny Zapp Xtra 2.0 sebab dari dulu lagi memang bekenan stroller ni.. Beli online je melalui ig ni murah sket dari kat kedai.. Okey, mmg puas hati beli sebab Umar mmg nak duk dalam stroller dan pengendalian stroller ni pun best, smooth je tolak dan agak compact jugak. Letak dalam boot kereta mmg tak mkn space melainkan agak berat la for me. 

Time ni kat IKEA..dr tghari sampai ptg haku kat ctu.
Masa ni umar 2 bulan, naseb baik tak merengek penat.
Berat Quinny Zapp ni lebih kurang 9 kg..berpeluh jugak la nak angkut turun naik bonet kete..nak2 aku kan PJJ ngan hubby, so aku la kena angkut lg pulak aku mmg kaki jalan.. weekend je kuar la kejenya even hubby takde..

Umar pulak mmg takde perangai langsung, Alhamdulillah...Tu yang ibu dia kemain lagi bawak dia sana sini sebab tak byk karenah.. Alhamdulillah, anak ibu mmg betul2 memahami :-)

Berbalik pada citer stroller nih, aku ada la pulak bekenan 1 stroller ni pulak.. NUNA PEPP, mmg agak kurang familiar, tp dari kebayakan review yang aku baca, Nuna Pepp ni best jugak.. Harga pun murah sket dari Quinny, pon beli online jugak...

Umar's new ride
 Ape lagik, aku beli la jugak Nuna Pepp ni..Ha..anak ibu dah ada 2 stroller ye, umur baru nak masuk 4 bulan..Hehe.. Tapi Quinny tu aku let go kat member.. Melampau la kan nak guna dua2 sekali.. Nasib hubby tak bising beli yang Nuna ni.. Fuhhh..

For me Nuna Pepp ni mmg best mcm Quinny Zapp Xtra 2.0 jugak.. pengendalian best, berat lebih kurang je, baby Umar nampak selesa je duk dlm tu...

TAPI bezanya Nuna Pepp lagi senang nak fold dan buka. Kalau nak buka tu guna sebelah tangan je boley.. Lagi satu Nuna Pepp tak boleh facing parents tapi Quinny Zapp Xtra tu boleh facing parents :-) So dua2 ada pros n cons.

Haaa..kan best boleh facing parents camni..
Ni hubby and my mom :-)
Quinny Zapp Xtra 2 pulak ada byk step nak fold dan buka.. Jenuh makkk..Walaupun ni yang latest buleh fold skali dia punya seat tp rumit gak la kan.. Aku ni nak express je.

Tapi yang paling ringan dan senang nak travel Babyzan Yoyo or Quinny Yezz la kan.. Memudahkan kita ibu bapak yang suke travel ni tp keselesaan anak agak kurang sebab Yoyo boleh recline stkat 140° je, tegak la jugak baby nak tdo dlm tu..huhu.. Yoyo boley masuk cabin, boleh sangkut kat bahu camtu jer, berat 5.8 kg je uollss..mmg sesuai sgt la nak bwk gi travel :-)
Babyzen Yoyo

Quinny Yezz
Ehhh, tapi nanti2 la dulu, tunggu Umar beshar sket baru nak travel jauh2, pastu baru la ade reason nak beli Babyzen Yoyo.. Hekhek..

(Ni ibu ke anak yang nak naik) Conpius sat..hahaha..

13 comments:

  1. kenapa tak try ber-babywearing? lg kuat bond ngan anak.. stroller leceh

    ReplyDelete
    Replies
    1. lagi best stroller kot for me sbb baby sy asyik tdo klau kuar naik stroller :-)

      Delete
  2. sis..tumpang tanya..kami masih buntu nak beli zapp or pepp..memandangkn sis dh biasa dengan 2 2 stroller ni..yg mn sis rs lg berbaloi tuk jangka masa lama?ketahanan die...plz sis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually sis suke dua2 both Pepp and Zapp Xtra 2.0.. Tp klau dari segi senang nak fold and unfold mmg Pepp jd keutamaan dan handling dia sgt smooth.

      Tp klau dari segi nak jimat space dlm kete rasanya Zapp Xtra 2.0 lg kecik bila lipat dan Zapp Xtra 2 boleh facing parents tp leceh sebab kena tukar2 dia punya seat bila nak facing parents.

      Jangka masa lama rasanya dua2 ok cuma Zapp Xtra 2.0 lagi kukuh tgk dia punya rangka tu sume. Terpulang la tp akak skrg prefer Pepp, naik flight pun boleh tarik dia punye handle camtu je tak perlu angkat :-)

      Akak pun jual stroller, hehe..klau berminat boleh la usha2 harga :-)

      Delete
  3. Assalamualaikum sis..pepp boleh muat dalam bonek myvi x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikummussalam...
      Pepp muat tp maybe mkn byk space jugak sbb dia lipat dua je..

      Delete
  4. Sis..brapa harga nuna pepp fullset (+ adaptor +nuna pipa) ? and brapa harga klu fullset nuna pepp luxx plak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. PM akak dik..nnt boleh bgtau details senang 012-9299898

      Delete
  5. Salam. Nak tanya quinny extra 2.0 tu berapa rm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wksalam Hanis.. Quinny Zapp Xtra 2.0 RM1699

      Delete
  6. Dah let go ke quinny tu?
    Wassap saya 0196764116

    ReplyDelete
  7. Hi saya jual quinny zapp xtra 2.0

    Rm1500.now ada promo.

    Wassap 0128010992.tq

    ReplyDelete
  8. Sy de nk letgo quinny zapp extra hitam. Rm1100. Whatsapp 0102211686

    ReplyDelete

TQ for the comment