Sep 30, 2013

Craving for SCONES

Alahai..nape la semenjak 2 menjak ni teringin sangat nak makan scones.. 

Mengidam plak scones yang kat Cameron Highland tu okeyyy, taruk jem strawberry yang fresh gituuu.. Makan plak panas-panas di dalam kedinginan udara Cameron... Arghhh tak tahan.. (over..!!)


Nak pegi Cameron sekarang mmg tak la jawabnye sebab SAY NO TO TRAVEL kan, jarak KB ke Cameron memakan masa lebih kurang 4 jam stgah.. agak jauh dengan condition saya sekarang ni, plus jalan yang berbukit-bukau and bersimpang siur..huhu..

Pagi td try suggest kat hubby, walaupun dalam hati mmg dah agak dia takan setuju punye..haha.. Dia tak menghalang cuma ayat dalam whatsApp dia tu memberikan seribu satu makna "try la tanya mak", "jauh jugak tu", "tak yah amik risiko la"... Hehe, dalam kelembutannye penuh makna dan saya cukup paham.. Last2 dia suggest nak bawak saya stay kat Tok Aman Bali Beach Resort je, paling jauh saya boleh pegi adalah kat situ, lebih kurang 40km from KB, ahaaaiii... Agaknye kesian kot sebab saya masih tak paham bahasa nak jugak jenjalan, walaupun aktiviti cuti-cuti cinta kami terpaksa dihentikan sejurus sahaja saya disahkan hamil. Mak pun pernah perli yang dah 4 tahun asyik honeymoon je, cukup la tu, haha..


Berbalik pada cerita SCONES itu, kat KB ni takde lagi kot yang jual scones. Last sekali saya makan di Sweet Chat kat Setia City Mall, heavennnnye time tu dpt menikmati scones..! Tu pun last year la..

Tengahari td dah google resepi dan duk belek2 takde la susah sgt, hehe..tak tau la jadi ke tak.. Try je lah buat, mane tau sedap dari kat Cameron Highland tu kan..! En. suami jugak nak try buat dan katenye beli je cream puff and taruk inti jem strawbery, boleh gituuu..?? (buat lawak la pulak) 

Okeyh, nanti dah try buat kite story kat sini ye..jadi ke tak jadi.. SCONES oh SCONES...

Sep 22, 2013

Tiket burn lagi ke...??

Salam sayang semua..

Tension, tension, tension den...
Mane tidaknye, on 28 Sept suppose ke Kota Kinabalu (KK) ngan mak abah, kakak-kakakku dan anak sedara..
Tapi dalam dilema la pulak kan, nak pegi ke tanak pegi, boleh pegi ke tak boleh...???

Klau tanya tuan empunye badan, mmg la nak pegi.. tiket booked awal Januari lagi tau..
Time tu promo RM55 sehala utk sorang ke KK, so dgn tamak halobanya dah booked untuk 8 adults dan 2 kids..
Cilok dr Google.. Ya Allah, I love the view
Memang la kan booked tiket awal-awal ni ade baik buruknye, yg baik dpt rege murah sket then yg tak best silap2 haribulan burn..hehe, akhir tahun lepas dah burn tiket ke Jakarta sebab time tu rasenye hubby kena naik job, melayang la jugak dekat RM700 lebih plus tiket KL -Jakarta, KL-KB sumenye 2 hala :-)

Kali ni nampak gayanya camtu lah, burn lagi skali..huhu, sedih bukan ape sbb mmg suke sgt travel ngan family ni.. Mak dah lama teringin ke KK, hurmmm takpelah nasib baik kakak2ku ade leh bwk mak abah jenjalan sana..

Sebab musabab saya confius nak pegi ke tak atau dengan lebih tepat lagi BOLEH pegi ke TAK BOLEH adalah kerana i'm pregnant..! It sounds like errr so what..? Memang secara umumnya takde masalah ibu mengandung naik flight kan, tapi for certain case like me, naik flight boleh menimbulkan komplikasi walaupun saya rasa saya sekarang berada di dalam fasa paling selamat iaitu di dalam Trimester Kedua.

Being pregnant again for the second time membuatkan saya satu family sangat berjaga-jaga dalam segala aspek. Mane tidaknya, keguguran pada akhir Mac lalu ramai yang membuat andaian bahawa saya keguguran disebabkan saya naik flight ketika ke Bali pertengahan Mac lalu..! Susah nak terangkan pada semua pihak, klau ikutkan waktu penerbangan tersebut, saya belum lagi hamil.. Ketika tu saya baru 3 minggu lepas period.. Saya cuma beranggapan tiada rezeki kami dan doctor sendiri mengesahkan mmg baby tak develop start from early stage. Lagipun ramai yang naik flight waktu early pregnancy tp ok je, kwn sy sendiri ada ke Korea dan beliau sendiri tak sedar yang dia sedang hamil waktu tu (maybe dlm 5-6 weeks pregnancy) dan kandungan selamat, kini telah 7 bulan hamil :-) Yelah, rezeki masing-masing kan..

My 21 weeks pregnancy, Alhamdulillah
Jadi untuk ke KK walaupun saya rasa saya cukup fit dan kandungan telah kuat namun ramai yang menasihatkan agar tidak menaiki pesawat, huhuhu.. Saya rasa saya ok je sebab ke KK takde la lama sangat, makan masa lbh kurang 2 jam setengah je.. Demi memuaskan hati semua pihak dan demi kandungan tersayang ini juga saya membuat keputusan utk tidak ikut serta family trip kali ni (walaupun dlm hati saya nak sangattttt pegiiiii...)

In Shaa Allah kalau ade rezeki lagi pada masa2 akan datang, boleh pegi lagi.. In Shaa Allah boleh bawak baby sekali kan.. (tengah pujuk hati lettewww, hehehe) Papepun kesihatan diri dan baby paling penting buat masa sekarang, tabahlah wahai hati..nak2 pulak tengok mak abah baek punye packing beg nak ke sana, huwaaaaa...

Sep 8, 2013

19 weeks, Alhamdulillah...

Assalamualaikum wbr...

Alhamdulillah hari ahad nan indah.. kat Kelantan hari ni keje, kengkawan yang lain mst best cuti weekend ngan family and hubby masing2 kan.. Bulan Syawal dah abis dah, so open house pun rasenye dah takde kot. Kat office last day hari khamis hari tu, grand jugak la dgn kehadiran tetamu VVIP dan ada live band :-) 

Mengenai progress kehamilan pula, Alhamdulillah sume berjalan lancar setakat ni. Kandungan dah masuk 19 minggu, dah nak masuk 5 bulan pun, syukur...
19 weeks of pregnancy
Selera makan saya bertambah dan setakat ni berat badan saya dah bertambah 2.5kg lebih kurang. Tak tau la normal ke tak, hehe takpelah yg penting takde pape masalah dan setiap kali scan, size baby mst lebih dr sepatutnya.. Contoh last scan semalam 7 Sept at 19 weeks tp size baby dah mcm 20 weeks 3 days, doctor ckp baby agak besar dah 330gram. Suppose baru 200 gram ++ 

Tu pun sy ada skip amik vitamin sbb time breakfast sy gemar minum minuman berkafein, so kena jarakkan masa time nak mkn vitamin sebab takut kurang berkesan plak. Tapi klau dah time tengahari mmg saya akan lupe terus nak mkn, hehe tu yg adakalanya ter'skip' mkn vitamin :-) Susu pun mmg langsung saya tak minum, rasanya bulan2 pertama je mnum susu tu pun on off.. Huhu tp baby Alhamdulillah membesar dgn jayanya. Doc nak scan plak next month dan harap takde la baby terlebih laju dr progress sebab takut gak ada effect kemudian hari. Tapi perut maintain kecik lg, still bleh pakai baju kurung pegi keje cuma dah takleh pasang cangkuk, haha..kene zip je lah ye :-)

My all time favourite, arghhh tak ley tahan..!!
Monthly checkup kat KKIA plak so far ok la cuma BP sy turun dari 11.9 ke 10.7.  Takde la byk kan, tu pun sbb sy stop amik iron tablet masa puasa haritu disebabkan sembelit. Then skrg dah continuos makan. Nurse kata ok lg sebab baru sekali turun bwh 11 tp doc dah refer saya jumpa dietician..!! Huhu..macam kes berat je kan..dah la masa dia set tarikh utk jumpa dietician tu dia refer BP sy yang lama, kirenye result 2 minggu sblm tu, bg saya ianya tak relevant langsung..!!

Apapun sy tetap bersyukur kerana setakat ni Allah permudahkan kehamilan saya. Saya dan suami tak putus2 berdoa agar kehamilan kali ni selamat hingga akhirnya dan dipermudahkan. In Shaa Allah...