Apr 27, 2014

Pengalaman Bersalin

Assalamualaikum...

Dah cukup 3 bulan pun anakanda Umar Luqman pada 24 April 2014.. Ibu pun dah start keje..

Nak kongsikan pengalaman bersalin kat blog ni lah, pengalaman yang tak mungkin saya lupakan sampai bila-bila.. TQ ALLAH kerana di beri peluang untuk menjadi seorang ibu. Percaturan Mu adalah sebaik-baiknya. ALHAMDULILLAH

24 Januari 2014 (Jumaat) @ 39 weeks

Malam tu dah rasa lain sebab perut kuat sgt bergerak.. Baby kat dalam perut lain mcm gerakannya.. Masuk tido awal sket jam 11 malam (consider awal sbb saya biasa tdo lewat, hehe..)

Nak lelapkan mata agak susah sebab baby banyak buat aksi kot..Suruh hubby pegang and baca ayat2 suci Al-Quran..lastly lena gak tp tak tau la pukul brapa..

3.30 a.m : Bangun utk ke toilet buang air kecil pastu tdo balik.

4.00 a.m : Bangun lagi sbb cam sakit perut nak buang air besar...tapi masuk toilet takde kuar ape pun.. 2,3 kali jugak masuk toilet last2 nampak 1 titisan darah kat dlm mangkuk tandas...Tegezut makkk..!! dah tau tu mst tanda nak beranak.. Cepat2 kejutkan hubby tp time tu saya tak rasa sakit pun.. Bgtau mak nak ke hospital tp mak cakap tunggu subuh dulu. Saya dan hubby dah start gelabah.

7.30 a.m : Ke Hospital Pakar Perdana Kota Bharu, perut ada memulas sket2 kadang2..kontraksi tak tetap.. Di bawa ke labour room dan cek CTG. Dup dap dup dap...dalam hati..eh, dah nak bersalin ke aku ni.. Neves..

Odw ke hospital dah minum air selusuh.. baca ape yg saya hafal sebelum ni.. Doa Nabi Yunus, selawat dan baca ayat2 suci Al-Quran.

10.00 a.m : Doc cek bukaan jalan baru 1 cm. Saya di bawa ke ward sebab doc jangka maybe ptg or malam baru bersalin memandangkan ini anak pertama selalunya bukaan jalan agak lambat (1 jam = 1 cm)

11.00 a.m : Sakit dah macam kerap dan teratur..rasanya selang 10 - 15 minit sakit tu.. Nurse bagi injection tp saya rasa injection langsung tak membantu sebab sakit tetap sama. Cuma kita akan rasa mengantuk, walaupun tak boleh tido lelap sebab sakit tp dapat rest la atas katil tu..

Saya langsung tak berjalan kesana kemari sbb perut ada alat CTG tu. Orang ckp nak mudah bersalin dan cepatkan bukaan kena rajin berjalan. Huh, saya tak terdaya la nak jalan..hehe

1.30 p.m : Nurse cek bukaan jalan dah 4 cm. Terus dibawa ke labour room.. Hubby pulak pegi semayang jumaat.. dalam hati sempat ke tidak ni sbb perut makin sakit.

Masa tu jugak la rasa nak terkencing, tp tahan dulu sbb kononnya nak suruh suami yg pimpin ke toilet.. Tetiba hamik ko..terkencing atas katil..haha..sbb rasa tak tahan cam nak kuar skali ngan baby.. Nurse ckp jgn teran sbb nanti miss V akan membengkak lg susah nak bersalin..

Tapi walaupun tak teran automatically kita akan rasa cam nak teran jugak..tp tahan je lah..huhu.. Nasib baik la nurse ok je aku kencing atas katil..dia siap ckp kalau nak buang air besar skali pun takpe..Hehe..mentang2 la private hosp.. klau gov dah lama kena sound agaknye..

2.30 p.m : Suami sampai dan masuk labour room. Sebelum tu mak yang temankan. Saya ingat2 lupe je sebab nurse bagi gas utk kurangkan sakit dan kita akan jd ngantuk even rasa sakit tu mmg still terasa.. Sakit tu takyah cakap, susah nak describe tp ingat balik best la beranak ni..Hehe, bolehhh..??

3.00 p.m : Get ready nak beranak.. Rasa cam nak push terus je baby tp doc pulak tak sampai2 lg.. Huh, bengang gak memula tu.. Doc tak sangka saya akan deliver secepat itu..

Terdengar nurse call doc bgtau yg patient dah full bukaan and boleh bersalin bila-bila masa je.. Dan ada jugak dgr diorang nak standby doc ganti in case doc wanita yg saya booked tu tak sempat sampai.. Masa tu saya tak pikir ape dah, rasa nak push terus je.. 

Nurse siap cakap kat mak ngan hubby yang rambut baby dah nampak dah.. Means that yg mmg bukaan dah full la kan.. Masa tu rasa excited sgt nak push.

Yang paling saya ingat, saya pegang erat tangan hubby dan tgk dia tak berenti mulut terkumat kamit dan suruh saya terus berselawat ke atas nabi. Baju melayu yang dia pakai kuat saya tarik.

Suami : Mmg macam ni ye sakitnya nak bersalin..?
Nurse : Biasa la tu, jangan sampai terkoyak baju tu dah laaa..hehe..tu pun kira ok, Intan tak berbunyi pun suara dia.. Kalau orang lain lama dah terpekik sakit..

Dalam hati Alhamdulillah, diberi kekuatan oleh Allah..syukur.

Yang bestnye mak dan hubby ada same2 dalam labour room tu. Dua2 bagi semangat dan nurse juga sangat baik dan service mmg tiptop :-)

3.15 p.m : Doc dah sampai.. Ape lg diorang terus suruh saya push dan rasanya 2 kali push baby umar dah selamat dilahirkan.. Memula dgr doc ckp push lg dah nampak dahi baby then saya boleh pulak stop sbb takut nak ambik nafas, alasannya takut baby masuk balik..Semua orang tgk saya time tu..haha..Kelakar lak klau ingat. 

Doc : Intan, awak tahan nafas tu, push! teran!
Mak : Tan..anak tan nak kuar dah ni..

Suami saya stay sebelah saya je, dia awal2 lg cakap tak berani nak tgk saya bersalin...dia mabuk darah..huhu

Okay, sedar diri balik..push lg then kuar la Baby Boy :-)

♥ Umar Luqman ♥ Berat 2.95kg ♥ Panjang 52cm



Alhamdulillah, Allah permudahkan kelahiran Umar Luqman.. Saya tidak menanggung kesakitan yg lama dan bukaan jalan begitu cepat walaupun ini anak pertama. Saya juga tidak memerlukan jahitan yg banyak kerana sedikit sahaja luka. Alhamdulillah...

Sebaik Baby Umar dilahirkan, terus dia diletakkan di atas dada saya..tangisannye sangat comel time tu, Ya Allah..sungguh besar nikmat yang Kau kurniakan..

Hubby terus-terusan mengucup dahi saya..tangisan suami, ibu dan baby cukup membahagiakan ketika itu.. Sejurus selepas tu, abah pulak yang masuk dalam labour room dan menitiskan air mata kegembiraan. Semua orang macam tak percaya yang saya dah selamat melahirkan seorang anak..

5 tahun... Ye 5 tahun kami tunggu Umar Luqman dengan penuh sabar..


♥ TERIMA KASIH ALLAH..ALHAMDULILLAH ♥

7 comments:

  1. Tahniah Mrs Sweet, alhamdulillah...semua dah selamat. Smg Luqman menjadi anak yg soleh, penyejuk mata ibu dan ayahnya :-)

    ReplyDelete
  2. congrats intan..happy for u :) semoga lepas ni bertambah2 rezeki dgn kehadiran umar

    ReplyDelete
  3. rasa sebak plak bila baca .. T_T tahniah sweet.. comelnya umar :)

    ReplyDelete
  4. tahniah yunk Alhamdulilah dah menjadi ibu...

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah.. penantian yang berkahir dengan rezeki daripada Allah..

    baby comel sangat yang.. ciumkan utk zana.. doakan ada rezeki utk zana pulak lepas ni.. :)

    ReplyDelete

TQ for the comment