Apr 15, 2013

Al-Kisah Happy, Sedih dan Redha

Assalamualaikum buat semua...

Entry kali ini agak panjang sebab lately banyak sangat pahit manis yang terjadi ke atas diri ini.. Permulaan yang sangat baik bagi kami, disambut dengan penuh kesyukuran dan perasaan yang bercampur-baur.. happy + excited + teruja, semua dalam 1 package. 

Namun kuasa Allah mengatasi segalanya.. Pun kami suami isteri bersyukur ke hadrat Ilahi kerana telah memberikan kami peluang yang begitu lama kami nantikan, begitu juga pasangan suami isteri yang lain iaitu ingin mempunyai zuriat sendiri.

15 Mac 2013 merupakan tarikh yg tak mungkin aku lupakan, tambahan pula Wedding Anniversary aku yg ke-4 jatuh pd 14 Mac. Suppose aku period on 11 Mac tp tunggu dulu takut delay 2, 3 hari namun masuk hari ke-4, hati dan fikiran mula menimbulkan tanda tanya.
On 15 Mac buat urine test dan kuar DOUBLE LINE...!! Tapi sangat blur.. Ya Allah, rasa cam mimpi je, dah lama sangat tunggu nak tengok double line.. tapi aku masih was2 sbb mcm tak percaya.


Time tu maghrib, hubby balik masjid tunjuk kat dia result, dia mcm sedikit blur sbb tak phm kot..haha..aku explain yang double line maksudnya aku pegnen.. :-)
Kami hepy tp still nak pegi klinik jugak, nak betul2 confirm. Kat mak abah pun still rahsiakan lagi.

16 Mac = Refer gynae yg slalu rawat aku tu. Pelik sbb dia tak buat urine test, dia terus scan perut aku dan ckp 50/50 sbb tak nampak apa dlm rahim aku..hurmmmm..pd pndapat aku mmg la sbb maybe terlalu awal, aku cuma nak confirm btul ke aku ni pregnant, tu je..

Kami diminta datang balik next week (23 Mac) makkk aiihhh lame bebenor aku rasa nak tngu minggu dpn.. Balik rumah, lagi skali buat urine test..result positive tp still blur.


19 Mac = Hubby naik job, but aku akan selalu inform dia apa2 news.

21 Mac = Ketidaksabaran semakin membuak-buak..buat lagi skali urine test dan Alhamdulillah, zassss cepat je naik double line dan kali ni sangat clear :-)



23 Mac = Sepertimana appointment, aku jumpa gynae tu. Lagi skali dia scan perut dan juga ikut bawah (TVS) pun tak nampak cume ada dot dot hitam tp sgt la kecik..hishhh..and still doc tak buat urine test..aku kena pegi lagi next week.. Aku macam...Oooo WTH tanak buat urine, asyik nak scan je..!! Aku just nak confirmation je at least dpt la amik early preparation on pregnancy.


Tidak puas hati..!! Mlm tu aku pegi lagi ke Klinik lain..kiranya ni klinik biasa, bukan klinik pakar yg aku refer sbelum ni.. Sonang citer je, xde byk songeh..ckp kat dia dah delay period and dia suh wat urine test. And the result is POSITIVE :-) Mak aku ape lagi, menangis air mata gembira, Alhamdulillah.

26 Mac = Kat ofis jam lbh kurang 11 pg aku ke toilet dan ada kesan coklat gelap di panty liner.. Tekejut, takut dan risau sume ada.. Tghari aku balik rumah, kira halfday sbb aku nak rehat. Aku dah agak yg aku mst kena bedrest. Lain org lain caranye, aku mst tergolong dalam org yg perut lokek (sume ni andaian sendiri, byk surf tenet dan pengalaman org2 terdahulu dr aku)

Malam terus jumpa gynae aku tu. Dia scan lagi skali and this time baru nampak janin dlm rahim aku.. Syukur Alhamdulillah tapi dia sgt kecik, Doc estimate dlm 5 weeks tp klau ikut calculation from period dah 6 weeks ++. Biaselah doc kira tgk size janin tu. Dia ckp bleeding tu normal dan dia bagi aku Duphaston utk kuatkan rahim dan Vitamin Prenavit.


27 Mac = Aku MC sbb rasa tak selesa dan sedikit lemah. Darah still kuar dan semakin banyak. Malam  aku ke klinik lagi. Boleh dikatakan everyday aku gi klinik. Huhu.. Doc terus scan (yg ke brapa kali ntah) dan dgr jawapan dia sgt menyedihkan. Dia boleh cakap aku period sbb darah byk dlm rahim..Omaaaiiii..!! Baru last nite ckp aku PREGNANT hokehhh.. Aku rasa dia silap..tak pule dia ckp aku gugur tp PERIOD..?? Then terus bagi aku Clomid sbb nak bg subur balik.. Serious aku mmg pening gilerrr ngan gynae tu.. Betul2 Pakar kah dia..?? 

Balik je klinik perut aku sakit sgt..memulas dan sakit di ari2.. Tuhan je tahu kesakitan aku time tu.. darah still kuar tp this time mcm darah period tapi takde la byk sgt. Takleh tdo malam tu sbb sgt2 sakit. Bgtau hubby aku kat atas kapal nun jauh di Jakarta. Kesian plak dia sbb nak turun kapal sbb emergency. Nasib baik la job tu tak jauh sgt dari darat, so dapat la dia turun and amik flight terus ke KL then KB. Aku plak cuma bertahan dgn makan Panadol Actifast, Alhamdulillah makan 2 bijik je dan sakit mmg hilang.

29 Mac = Ke Klinik Komuniti (mmg tak refer dah ngan gynae aku yg sebelum ni tu, huh..!!) Story kat dia serba-sedikit dan dia scan. Tuhan Maha Kaya, elok2 je baby dalam kantung dia..dan aku dah boleh nampak dgn mata sendiri heart beat dia..Doc ckp 7 weeks ++ (camane la gynae aku yg sblm ni ckp aku peyed eh, hurmmm) But aku still bleeding, keluar mcm fresh blood. Tapi aku tau it must be something wrong sbb non stop bleeding and Doc jugak ckp skrg dalam peringkat Threatened Abortion. Chances 50/50.

30 Mac = Ke Perdana Specialist Hospital sbb hubby nak aku dapatkan penjagaan yg paling rapi memandangkan aku still bleeding dan sakit perut menyerang lagi. Jumpa gynae Dr Zana dan dia scan aku..Blood clogs dah makin banyak dan sakit makin memuncak. Berita yg tanak kami dengar namun kami terpaksa akur. Janin dah keluar dari kantungnya dan dia dah tak boleh survive. Aku dah MISCARRIAGE..!! Ya Allah, sekali lagi dugaan yg perlu kami tempuhi. 4 tahun menunggu dgn penuh sabar namun Allah telah atur yang terbaik buat aku dan suami. Aku redha walaupun pada mulanya sedikit emosi. Mujur suami dan mak aku byk menenangkan aku.


Tengahari tu jugak aku kena buat D&C. Doc kena cuci sbb janin tanak kuar sendiri.

Sekarang aku baru habis MC selama 2 minggu dan still berpantang. Kami tetap bersyukur walaupun aku keguguran namun Allah sudi meminjamkan kepada kami nikmat yang tidak terhingga itu. Aku yakin Allah itu Maha Adil dan percaturannya adalah terbaik.

Buat rakan TTC, aku doakan jugak agar impian dan doa2 kita sebelum ni dimakbulkan Allah. Jangan putus asa dan terus berusaha, In Shaa Allah :-)

23 comments:

  1. takziah di atas kehilangan tapi sis kuat kan semangat ye. pada saya, kalau boleh mengandung walau sekejap, akan ada can mengandung lagi dan lagi. masa tu kena EXTRA CARE. dan juga kuasa Allah swt menentukan semua nya. Jaga diri sis. Amalkan makan kismis & kurma

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ dik.. Tu la duk pujuk hati maybe ni permulaan yg baik bg kami. In Shaa Allah.

      Delete
  2. sedih saya baca.. Teringat saya dulu.. Setahun menanti,pertama kali dpt doubleline.. Excited sampai rasa nak menjerit. Bila cek,luar rahim. Masatu tuhan saja yang tahu perasaan saya. Saya doakan awak sihat seadanya..insyaallah akan ada berita gembira selepas ini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai carmello.. awak lg beruntung dr sy sbb at least setahun kawin dah dpt double line :-) tp tu lah Allah Maha Besar.. Dia tahu bila masa yg sesuai buat hambaNya.. In Shaa Allah hrp2 ada berita gembira lg lepas ni.. TQ dear

      Delete
    2. Dlm beruntung tu..ada yang sedih...kakak saya yg baru kawin 3 bulan terus pregnant.. Tapi dia slamat bersalin..saya pula kena operate. Kalau tak anak sebaya.. Insyaallah sama2 kita doa yer..

      Delete
    3. In Shaa Allah, same2 kita doa..rezeki masing2 :-)

      Delete
  3. sebak saya baca kisah awak...sabar & redha yer, saya juga kehilangan permata hati yang dinantikan selama 9 tahun. Setiap kejadian pasti ada hikmahnya. Allah bagi Ujian mengikut kemampuan hambaNya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iza..maaf saya mmg tak tau langsung psl kehilangan Irdina. Apapun smoga awak dan suami tabah ye..dugaan Allah pd hambaNya berbeza dan kita kena trima dgn hati terbuka.
      In Shaa Allah, Allah akan gantikan..sama2 kita terus berdoa..

      Delete
  4. Ya Allah,sabar ye intan.akak pun tumpang sedih..dapat akak rasa macammana perasaan Intan ketika itu dan sekarang..kita yg dah lama menanti tertunggu, diberi nikmat walau sementara, hanya mampu pasrah dan berdoa,itu yg terbaik..walau hati pedih pastinya kan..tapi akak yakin Allah ambil anak itu pasti bersebab dan Allah pastinya akan ganti dengan sesuatu yang lebih baik untuk kalian nanti, insyaAllah..kuatkan hati ye intan..mudah2an tak lama lg (very soon) akan ada berita baik sekali lg dan dipermudahkan segalanya ye..ameen.

    ReplyDelete
  5. K tumpang seronok awk dh dpt pengalaman dpt double line.. K pun selalu berharap, kalau pun K belum ada rezeki nak ada anak sendiri.. Atleast, bg peluang untuk K rasa nikmat dpt double line.. tak la terasa sgt diri ni kekurangan sebagai wanita.. ye la, bila org tahu kita penah MC, org tak kan ckp kita ni mandul etc.. self-confident level kita pun meningkat.. ape2 pun, takziah.. tak pe.. org ckp lepas buat d&c chances nak pregnant semula tinggi.. Insya'Allah... Semoga rezeki awak untuk hamil semula dipermudah dan dipercepatkan.. aminnn...

    ReplyDelete
  6. sedih baca cerita awak sbb sya pun pernah lalui mcm ni..Tapi jgn risau teruskan usaha ad rezeki 2,klau kita dh pernah hamil 2 bermakna peluang kedua 2 masih cerah n ada.Sy doaka yg terbaik 2uk awk k.:)

    ReplyDelete
  7. Ya Allah, sebak rase bila baca citer awak.. semoga dugaan ni mematangkan lagi awak suami isteri dan mngeratkan lagi hubungan..saya tahu awak tabah ..amin

    ReplyDelete
  8. TQ...TQ sooo much kpd kengkawan yg sudi mendoakan yg terbaik buat kami berdua dan turut sama memahami apa yg saya lalui.. Saya juga berdoa agar kita semua tabah dlm menghadapi ujian Allah..

    Semoga apa yg kita doakan akan dimakbulkan Allah satu hari nnt..In shaa Allah..hugs n kisses :-)

    ReplyDelete
  9. Salam dear,
    Sorry sy terlambat tau pasal nih. Be strong and please takecare of urself. Hugsss!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Ily..
      takpe..sy pun jarang update blog, kekadang tu citer dah nak berkulat baru nak update..hehe
      Anyway TQ..u too take care

      Delete
  10. salam...
    Be strong k...Insya'Allah segala ye ade hikmah nyer...
    take care yea..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Nieyl..
      TQ.. u too take care..

      Delete
  11. As salam
    saya doakan awak sihat dah kuat...
    apa pown awk diberi ruang untuk bby hadir dalam perot awk..
    sy masih berusaha lagi..
    don't give up....
    u can do it.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wksalam..
      TQ Anim Daim..
      In Shaa Allah, masa awak akan tiba dan kena percaya pada qada' dan qadar..
      Yeahhh, we can do it :-)

      Delete
  12. Saya tak setuju...gynae klinik swasta yg awk gi tu boley dia kata awk period... Marah nye saya!~ betol ker pakar?? oohhhmmyyy...

    Pengalaman sy refer dgn hospital gomen sgt ok...

    Ape2 pun semua yg berlaku ats kehendak illahi..
    Trust Him moga ada keajaiban suatu hari nnt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la pasal...
      Mmg dia pakar kat hospital gov dan buka his own clinic..!!

      Mmg saya sgt FRUST and MARAH sbb saya refer dgn dia dr tahun pertama after kawin smpai la disahkan pregnant hari tu..

      Tp dia boleh buat tak endah je kat patient dia, huhu..
      Lepas je dia ckp sy period (pdhal treatened abortion) tu saya terus ke gynae lain dah..

      Papepun mmg ketentuan Ilahi, Allah pinjamkan hanya sementara tp saya sgt bersyukur wpun cuma 7 mngu :-)

      Delete
  13. DIA lebih mengetahui apa yg terbaik utk kita. Tp kite x bleh serah semua pdNya sahaja. Intan ada diskas planning for next pregnancy dgn gynea? Apa precautions awal yg perlu diambil sebaik tahu peknen.. Kene tya supaya kite tahu nk buat apa asap kite dpt tau kite peknen. Itu pengalaman saya.

    Sbb sy mmg kes miss abortion, jd sy tahu problem sy yg kritikal adalah at early stage dan tya doc ape ubat n treatment yg ada yg belum sy terima. Bykkan wat survey and jupe la 2 3 pakar gynea jugak.

    Sy just sharing, jgn marah yer.. Jgn putus asa tau

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya mmg ada refer ngan gynae lain dan 2,3 orang doc biasa jugak.. Lps D&C hari tu gynae dah pesan awal2 apa step yg perlu dibuat sebaik tau pegnen..

      Hari tu pun mmg sangat berjaga2 dr segi pemakanan and papepun yg saya buat sbb saya tau saya jenis payah nak lekat kan tp tu lah takdir Allah, Dia maha mengetahui.

      Papepun TQ sbb concern, take care on ur pregnancy :-)

      Delete

TQ for the comment