Sep 8, 2013

19 weeks, Alhamdulillah...

Assalamualaikum wbr...

Alhamdulillah hari ahad nan indah.. kat Kelantan hari ni keje, kengkawan yang lain mst best cuti weekend ngan family and hubby masing2 kan.. Bulan Syawal dah abis dah, so open house pun rasenye dah takde kot. Kat office last day hari khamis hari tu, grand jugak la dgn kehadiran tetamu VVIP dan ada live band :-) 

Mengenai progress kehamilan pula, Alhamdulillah sume berjalan lancar setakat ni. Kandungan dah masuk 19 minggu, dah nak masuk 5 bulan pun, syukur...
19 weeks of pregnancy
Selera makan saya bertambah dan setakat ni berat badan saya dah bertambah 2.5kg lebih kurang. Tak tau la normal ke tak, hehe takpelah yg penting takde pape masalah dan setiap kali scan, size baby mst lebih dr sepatutnya.. Contoh last scan semalam 7 Sept at 19 weeks tp size baby dah mcm 20 weeks 3 days, doctor ckp baby agak besar dah 330gram. Suppose baru 200 gram ++ 

Tu pun sy ada skip amik vitamin sbb time breakfast sy gemar minum minuman berkafein, so kena jarakkan masa time nak mkn vitamin sebab takut kurang berkesan plak. Tapi klau dah time tengahari mmg saya akan lupe terus nak mkn, hehe tu yg adakalanya ter'skip' mkn vitamin :-) Susu pun mmg langsung saya tak minum, rasanya bulan2 pertama je mnum susu tu pun on off.. Huhu tp baby Alhamdulillah membesar dgn jayanya. Doc nak scan plak next month dan harap takde la baby terlebih laju dr progress sebab takut gak ada effect kemudian hari. Tapi perut maintain kecik lg, still bleh pakai baju kurung pegi keje cuma dah takleh pasang cangkuk, haha..kene zip je lah ye :-)

My all time favourite, arghhh tak ley tahan..!!
Monthly checkup kat KKIA plak so far ok la cuma BP sy turun dari 11.9 ke 10.7.  Takde la byk kan, tu pun sbb sy stop amik iron tablet masa puasa haritu disebabkan sembelit. Then skrg dah continuos makan. Nurse kata ok lg sebab baru sekali turun bwh 11 tp doc dah refer saya jumpa dietician..!! Huhu..macam kes berat je kan..dah la masa dia set tarikh utk jumpa dietician tu dia refer BP sy yang lama, kirenye result 2 minggu sblm tu, bg saya ianya tak relevant langsung..!!

Apapun sy tetap bersyukur kerana setakat ni Allah permudahkan kehamilan saya. Saya dan suami tak putus2 berdoa agar kehamilan kali ni selamat hingga akhirnya dan dipermudahkan. In Shaa Allah...

7 comments:

  1. jaga diri ye :)
    semoga segalanya dipermudahkan

    ReplyDelete
  2. wahh intan..pejam celik sekejap aje dh masuk 5 bulan kan..apapun jg diri bebaik k intan..semoga semuanya lancar hendaknya :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la umie.. cepat sgt masa skrg ni, In Shaa Allah semoga dipermudahkan :-)

      Delete
  3. yeaayy., intan nak jadi mummy,. x sabo tgk baby.. comeeyyy cam aok.. hikhikk.. intan kalu hb rendah bykkan makan buah delima.. atau pati delima.. nnti tinggi arr hb tu.. jaga diri bebaik tauu.! semoga dipermudahkan.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heee excitednye dia.. Tu la mkn iberex pun tak naik, maybe sbb skip kot..hehe, neway thanx eta..kat umah dah ada pati delima gulsan tu, nnt leh mkn :-)

      Delete
  4. wah~bestnyer la dgr org nak jadi mummy nie...Semoga Allah makbulkan doa nieyl supaya nieyl jugak dpt jadi mummy :)

    ReplyDelete

TQ for the comment