Jun 23, 2013

Kun FaYa Kun

Assalamualaikum wbr...

Sebenarnya tak tau nak mulakan dari mana, namun aku sedar entry ini harus ada di dalam blog ni, blog mengenai journal hidup aku.

Pertama sekali syukur ke hadrat Ilahi kerana telah memberiku sekali lagi peluang untuk merasai nikmat untuk dapat 'Double Line' atau dengan lebih tepat lagi hamil buat kali kedua.

Sebelum itu aku berharap rakan2 TTC yang sama2 berjuang sebelum ini tidak menyalah-erti entry pada kali ini, bukan niat untuk berbangga apatah lagi mengguris perasaan kalian. Rezeki masing2 telah ditentukan Allah SWT, cuma masa kalian belum tiba lagi...who knows esok or lusa kan :-)


Memang sangat2 tidak menyangka rezeki datang begitu cepat setelah keguguran akhir Mac lalu.  Manakan tidak, aku dan suami pernah menunggu selama 4 tahun untuk disahkan hamil buat pertama kali pada 15 Mac 2013 lalu.

Keguguran pada 30 Mac 2013 merupakan detik yang tak mungkin dilupakan, kehilangan kandungan yang pada masa tu berusia lebih kurang 7 minggu cukup menyedihkan bagi kami sekeluarga. Namun Alhamdulillah aku cepat pulih dari segi emosi dan fizikal. Aku berpantang selama sebulan lebih dan sempat 1 cycle period pada 26 April 2013.

Pada 21 Mei 2013, tetiba kuar spotting. Time tu terdetik adakah ini 'Implantation Bleeding' sebab ianya berlaku 2 hari sebelum tarikh jangka period. Balik keje terus beli UPT dan cek mmg naik double line tapi masih samar2. Terus bgtau hubby tapi dalam hati seakan tak percaya sebab baru sempat sekali period after miscarriage. Namun semua kuasa Allah, Allah Maha Berkuasa ke atas setiap sesuatu.

Then pegi refer doctor and confirm pregnant, aku amik early step on pregnancy. Doctor bekalkan Duphaston dan aku juga kena ambik injection kuatkan rahim once a week sebab ada sejarah gugur and spotting.

Now baru masuk 8 weeks, aku dan suami sedar perjalanan kami masih jauh. Walaupun happy dengan kehamilan kali ini namun perasaan aku more to berjaga-jaga memandangkan aku risau sejarah mungkin berulang. Selain follow nasihat doctor, aku dan suami juga tak putus2 berdoa agar kandungan kali ini selamat dan rezeki memihak kepada kami. In Shaa Allah..



Kepada rakan2 seperjuangan, teruskan berusaha.. Daku sentiasa mendoakan agar kita semua diberi peluang menjadi seorang ibu dan percayalah percaturan Allah adalah sebaik-baiknya.

Lots of luv, Intan :-)

18 comments:

  1. Tahniah ye Mrs Sweet....semoga dipelihara kandungan kali ni sampai selamat bersalin nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Batik_Pink.. In Shaa Allah, ameen :-)

      Delete
  2. Ya Allah..Alhamdulillah Intan..tahniah ye intan n suami berkat kesabaran kalian selama ni..masanya kini telah tiba akhirnya..akak tumpang gembira juga k...semoga perjalanan hamil kali ni lancar dan dipermudahkanNya..jg diri bebaik ok intan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Umie..Nnt in shaa allah giliran umie ngan kengkawan lain pulak.. Ameen, semoga Allah permudahkan.. u too take care :-)

      Delete
  3. tahniah intan...Alhmdullah...moga Allah memudahkan dan melancarkan kehamilan intan ni....gembira sgt bila dpat tahu ada rkan2 ttcians yg berjaya hamil...sekurang2nya mnjadi pembakar semangat tuk kami2 yg lain ni tuk trus berusaha+tak berhenti berharap...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mama Munif, TQ..tu la mmg tak sangka giliran sy dah tiba, sblm ni dgr berita gembira kengkawan yg lain je.

      Jgn berhenti berharap ye, sy sentiasa doakan agar rakan2 TTC yg lain agar diberi peluang jd ibu juga..

      Delete
  4. Tahniah mrs sweet :-) so happy for u. Smg Allah permudahkn perjalanan mrs sweet dan dilindungi kandungan sehingga selamat dilahirkn...amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ sweet tooth, In Shaa Allah...ameen ;-)

      Delete
  5. Alhamdulillah. Tahniah Mrs. Sweet & hubby. Jaga diri elok-elok. InshaAllah semuanya dipermudahkan Allah :)

    ReplyDelete
  6. Alhamdulillah.. Tahniah intan & hubby.. happy for u...berkat kesabaran ...kan.. rezeki tu pasti ade cuma cepat dan lambat.. kite kan 1 geng ... hehehe,,,pasni journey eta ttc utk kali ke2 la pulak bila khaireen qaisarah genap setahun.. ..take care tau.. jaga kesihatan diri dan pemakanan,... awal2 nih bykkan berehat,,,semoga dipermudahkan segala urusan... banyakkan berdoa Allah agar dikurniakan kesihatan yang baik utk intan dan baby ,.. : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Eta.. tulah, skrg dlm fasa yg sgt fragile..huhu, kena lbh careful dlm segenap perkara..lg2 kita kan RU..Harap2 dipermudahkan Allah..
      TQ ye, ameen, In Shaa Allah :-)

      Delete
  7. Salam my dear intan...♡♡
    Entah kenapa mlm ni tetiba rasa nak buka blog intan...after a long time tak pernah nak baca2 blog ni........ rupa2nya ada good news. I'm so happy for you dear...take a good care of urself. Smga impian intan ngan abe termakbul. I'm so touched. Tetiba lak rasa nak nangis...sbb rasa hepi sgt. I will always doakan for u. Take care. Jaga mkn. Jg jalan naik tangga opis tu. Really miss nak chit chat ngan intan.
    ♥♥♥ It's me Kak Lily ♥♥♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam my beloved sis K.Lily..
      mcm tau2 je kan ada good news..hehe..
      TQ K.lily, sy pun sentiasa doakan yg terbaik buat k.lily..
      Nnt ada masa kita calling2 deh.. :-)

      Delete
  8. alhamdulillah... jaga elok2 jgn buat keje berat..jgn stress... baju al-quran selalu..insyaALLAH ..mmg lepas miscarrieage,,kita mudah lekat...i pray for u

    ReplyDelete
  9. Hye..salam kenal

    Syuha pun baru je pregnant semula after miscarriage. itupun tunggu 6 bulan baru lekat.
    Sedihnya sekarang sbb spotting on off. Mula2 cek npk kantung je sbb ms tue baru 5wks. Semalam da masuk 7 mgu, spotting still on off, cek dgn doktor alhamdulillah sac membesar dan dah npk dah dak kecik dalam tue.
    Cuma doktor cuma bagi duphaston. Takde pulak bagi injection apa2. Macam mana doc boleh bagi injection tu ye? Syuha skrg still berserah dan berdoa sbb spotting yang on off skrg ni. Ada rezki, adala. Kalau takde, itu dah hak DIa.

    =)Meh le jenguk blog syuha. http://syuhadankehidupan.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi...salam kenal syuha..

      Alhamdulillah dah preggy balik ye, takpe lah lambat or cepat kan, tu sume kuasa Allah..
      Skrg spotting lg ye? Saya skrg Alhamdulillah 12 weeks dan masa 7 weeks hari tu mmg kuar spotting and rasa panik sgt dan jumpa doc, dia bg Injection Ploruton selain mkn Duphaston.. Try Syuha tnya doc maybe boleh kuatkan lg hormon and rahim..
      In Shaa Allah, kita usaha sebaik mungkin.. Saya skrg pun still lg takut tp berserah pd Allah jika mmg ni rezeki kita, In Shaa Allah tak ke mana..
      Banyakkan rehat juga ye and jg mkn mnum..
      Syuha follow sy ye nnt senang sy follow balik :-)

      Delete

TQ for the comment