Jul 18, 2013

Finally.. Butter Prawn in the house..

Yeayyy..akhirnya setelah masuk Ramadhan ke-9, barulah ada gambar menu berbuka kat blog ni.. Hehe..mcm tak best je tak upload gambar makanan kan, walaupun saya tahu menu ni hanyalah biasa2 je dan gambar pun takde la hebat.. tapi tu lah nak gak share sbb hasil air tangan sendiri dan untuk rujukan hari-hari mendatang.

Tadaaaa.. ni dia my first trial of making Butter Prawn..!! 


Memang sblm ni sukeee sgt makan butter prawn dan selalunya order kat restoran je sbb ingatkan susah nak membuatnya sehinggalah dapat resepi dari owner resepi, cik yatie ni mmg sume resepi dia best2 tau.. TQ sbb sudi share resepi ni.

Walaupun ala kadar je yg mampu saya buat tapi masih berbangga (cewahhh..nampak sgt mmg tak terer bab masak, hahaha) dgn hasilnye.. cuma saya terlebih letak daun kari kot sbb rasa kari agak kuat dan udang yang digunakan hanyalah bersaiz sederhana, sbb tu je yg ada dlm fridge :-) But overall ok la, en suami ckp dah leh masuk restoran 4 star gitu.. Iye lettewww..

Okay, jom semak resepi mudah ni :-)

Bahan-bahan :

·                     12 ekor udang saiz besar (kecik pun ok je)
·                     2 sudu besar butter
·                     3 biji kuning telur
·                     sedikit daun kari
·                     sedikit cili padi
·                     serbuk kunyit & garam
·                     minyak utk menggoreng

Cara-cara:

1.  Lumur serbuk kunyit & garam kat udang. Goreng sehingga masak. Bila udang hampir masak, masukkan daun kari & cili padi. Gaul seketika sebelum diangkat. Bila dah masak, ketepikan.
2.  Dengan menggunakan minyak yg sama (saya guna minyak baru dlm 1/2 cawan) 
3.  Panaskan minyak dan masukkan butter. Biarkan butter cair & minyak betul2 panas. Sementara tu, kacau2 telur bagi rata dan masukkan telur kuning dalam bekas roti jala.
4. Matikan api bila minyak tu betul2 panas. Dengan menggunakan 2 tangan, tgn kiri pegang telur kuning, tgn kanan pegang garfu... tuang perlahan2 telur sambil tgn kanan mengacau dlm bentuk pusingan. Biar dia bertali2. Kemudian bila dah selesai, angkat telur tu dan letak dlm tapis utk membuang minyak berlebihan. Boleh juga guna kitchen towel. Bila dah sejuk bolehlah di lerai2kan dan satukan bersama udang tadi.

No comments:

Post a Comment

TQ for the comment