Aug 6, 2013

Entry Terkumpul Ramadhan 1434H

Assalamualaikum wbr...

Alhamdulillah sekarang kita dah masuk Ramadhan ke 28, tapi jauh di sudut hati rasa sedih sebab bulan yang penuh Barokah semakin melabuhkan tirai.. kejap sangat rasa puasa tahun ni.. Semoga Allah menerima segala amal ibadat kita. In Shaa Allah, ameen, ameen, ameen...

Walaupun berpuasa di dalam keadaan yang sedikit lemah oleh kerana usia kandungan yang masih awal tetapi Alhamdulillah Allah permudahkan dan saya terpaksa tinggal sehari puasa sebab perut sangat sebu disebabkan gejala sembelit. Sekarang dah masuk 14 weeks dan bermulalah Trimester Kedua, Alhamdulillah syukur padaMu Ya Allah kerana saya tidak mengalami alahan sangat cuma keletihan yang agak ketara.

Actually entry kali ni merupakan entry terkumpul sepanjang Ramadhan, maklumlah tak sempat nak update blog sekerap orang lain.. Hehe, tapi takpelah yang penting entry ni mesti ada jugak.. Seperti biasa mestilah berkisar mengenai makan-makan and menu yang dirasakan best untuk tatapan umum.

Okay, 1st and foremost ni dia my first trial of making donut and ketam goreng cili bertelur. Walaupun rupa kurang memuaskan tapi rasa mabeles jugak lah..hehe..sebabnye orang yg bagi resepi donut ni boleh klik sini tak kedekut ilmu dan Alhamdulillah menepati selera kami sekeluarga.

Super lembut and gebus okay :-)
Tadaaaa..dah siap digoreng.. Ignore the bentuk ye, huhu..
Sume suka ketam goreng cili bertelur ni.. Lemak berkrim mmg best :-)

Haaa..ni pulak acara makan 'colek' with my siblings time diorang balik berpuasa cuti Nuzul Quran haritu. Acara makan colek ni mmg menjadi tradisi kat Kelantan. Boleh dikatakan majoriti kedai makan kat Kelate ni akan menjual pelbagai aneka colek di malam hari. Selalunya orang akan kuar makan lepas solat tarawikh hinggalah lewat malam. Suasana takyah citer lah, mmg happening sangat babe..!!

Colek yang dijual antaranya Colek Campur (paru, ayam, popia, keropok, tauhu dll), Colek Ayam, Colek Kerang dan Colek Buah. 

Time ni jam dah pukul 12 malam
Bawak my siblings pekena colek di Su Tomyam
Colek buah makan kat umah pun best jugak :-)
Colek buah dan kerang kat D'Classic White Coffee
Colek Campur
Kat bawah ni pulak merupakan kuih-muih tradisi kelantan. Sudah semestinya manis dan kebanyakan kuih kelantan berasaskan telur. Jom intai, serious best tau :-)

Tak sempat nak close-up la pulak.
Ada jala mas, tepung pelita, sekaya, seri muka, kuih beko, agar-agar santan,
cek mek dan yang paling 'rare' adalah taik itik (saya sendiri tak penah makan, hehe)
Actually ia diperbuat dari putih telur.
Family saya mmg mengamalkan makan kuih terlebih dahulu sebelum berbuka
Kuih cara homemade..mak bancuh, saya tolong bakar jerrr..
Puding caramel made by me, yummeh :-)
This is what we called 'Akok'
Kuih bakar ada inti serunding daging
Ni pulak 'Piana'.. suami sukeee tp saya kurang gemar.
Setelah mengenali beberapa jenis kuih tradisi kelantan, moh kite story psl berbuka puasa di beberapa restoran di Kelantan pulak. Tapi syg seribu kali sayang, ni je gambar yg ada dlm fon saya, yg lain en suami yg snap dan ada dlm fon dia.. Ehhh, macam nak promote kelate la pulak.. Hehe, tak kesah la kan.. saya bangga jadi warga Kelate walaupun pada hakikatnya saya dilahirkan di Pahang :-)

Boring makan kat umah, so bawak mak abah makan Nasi Arab
This is mine, Lamb Maghdud
Suasana sekitar Hotel Perdana, ramai betul org kat sini
Gerai Nasi Ambeng, Kuewteow Kerang and Ais Kacang
1st round
Variety of Kerabu 
Nice view
Tapi ada 1 perkara yang buat saya sangat ralat..sangat-sangat..
Sebabnye...? Saya langsung tak buat biskut raya mcm tahun2 lepas..!! Sedangkan raya lagi 2 hari tauuu.
Bukan malas tapi keadaan tak berapa mengizinkan, suami dan mak pun tak galakkan sbb takut lama sgt kat dapur dan saya mmg tak boleh terlalu lasak dan kena rehat secukupnya.

Stress..mmg stress sbb barang2 nak buat awal2 lg dah beli dan elok2 je duk dlm kabinet, hehe..nampaknye buat kek je lah mlm raya nnt.. Biskut ni makan masa nak membeleknye kan..sabau je lah.. Paling tak pun esok nak buat yang paling mudah and ringkas and cepat, tak lain tak bukan Honey Cornflakes (nak jugak buatttt, degil..!)

Ni adelah belas ehsan kakak tersayang buat jugak tart nenas yang mmg jd fav family time raya... Ok lettewww..


Okay, puas hati berjaya jugak update entry di saat2 akhir Ramadhan ni..Esok dah start cuti and this is my last day keje before raya.. mood plak lately mmg takde langsung utk keje, nak2 kat ofis ni lagu raya je duk dengar saban hari...mau tak tensen..

SELAMAT HARI RAYA di ucapkan buat kawan2 blogger, kawan2 TTC dan strangers yang sudi baca entry kali ni.. Maaf andai ada silap salah or terkasar bahasa..
Have fun ye :-)

6 comments:

  1. Alhamdulillah...dah lepas trimester pertama...Smg Allh kurniakan kesihatan buat baby n ibunya :-) Selamat hari raya mrs Sweet

    ReplyDelete
    Replies
    1. In Shaa Allah.. TQ dan Slmt Hari Raya jugak buat Sweet Tooth :-)

      Delete
  2. wah,dah lepas trimester pertama.. semoga sihat selalu.. aamiin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la IbuNoey..kejap je rase kan.. In Shaa Allah, ameen :-)

      Delete
  3. wah tahniah baru tau intan pregnant..take care ye dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ Lyna.. Takpe, lg sy pun baru lagi ni.. Awk pun jg dri tau.. Slmt Hari Raya :-)

      Delete

TQ for the comment