Feb 16, 2012

next step IUI..?

Honestly aku tak tau sgt pasal proses IUI ni.  B4 this just baca kat blog kawan2 TTC and search info kat website dan jugak forum berkaitan.  Tapi biaselah takde la 100% faham keseluruhan proses IUI ni.  Memandangkan usia perkahwinan dah nak masuk 3 tahun (genap bulan Mac ni) huhu, i wanna proceed with the next step...

Scary jugak tgk procedure IUI ni..huh..
Hubby balik weekend ni bleh la gi jumpa Dr. Shah Reza (gynae kat HUSM dan ade buka his own clinic).  Sebelum ni dia takde pun suggest kami buat IUI..cume suggest aku buat Laparoscopy dan IVF jer.  Lap and Dye Test aku dan buat April 2011.  Alhamdulillah tiub ok, takde blocking cuma ada a very-very small endo.  Takde la plak dia state brapa cm, maybe time buat tu aku hampir2 time peyed that's why endo tu muncul.  He said nothing to be worried.. Insya-Allah.. He suggest IVF sbb katanya chances utk berjaya tu tinggi memandangkan patient muda (hahaha..muda la sgt..!)  Hubby suh KIV dulu IVF..dan aku juga masih tak bersedia utk proses IVF memandangkan kami PJJ yg akan menyukarkan kami utk proses2 IVF tu :-(


Tp bila dah blogwalking kawan2 TTC yang penah buat IUI, i think i wanna go for IUI..  Harap2 lps cycle peyed Mac ni kitorang dah boleh proceed dgn IUI.  Tanak tunggu lame2, u see pejam celik pejam celik dah nak masuk Mac pun..aku jugak kena kejar masa memandangkan hubby aku bkn slalu ade.  Haaa..tiba time ni dah jadi sedikit emo okeh..klau nak ikutkan chances nak pegnen dlm setahun cuma 40%..mcm thn ni masih belum jumpe hubby ye kawan2, almost 60 days. Dia balik job plak aku baru lps fertile, timing pun slalu jer tak kena..

Kawan2 yg senang beranak (rezekinya dipermudahkan Allah) tu mst pelik kan geng TTC slalu kire tu, kire ni..but the truth is mmg mcm tu, we all have to know what is our problem, when is our fertile time and we have to go through all kind of fertility treatment.. hurmmm, tanak mengeluh.!! sebab sume tu Tuhan dah tentukan..kita cuma perlu ikhtiar dan redha (always try to be positive :-)

Niat dihati, hubby balik ni nak cuba Perubatan Islam dan IUI..Semoga Allah permudahkan usaha kami untuk menimang cahaya mata.  Insya-Allah...

2 comments:

  1. intan & chomat..all the best insyaALLAH Allah ada bersama kita.

    ReplyDelete

TQ for the comment